Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Νέες πληρωμές και μείωση κατά δύο μήνες των υπερημεριών στα φωτοβολταϊκά

Στις αρχές της εβδομάδας αποδόθηκε στην Δ.Ε.Η. το αντίτιμο της πώλησης του 49% του Α.Δ.Μ.Η.Ε. στην STATE GRID και στο Ελληνικό Δημόσιο. Η απόσχιση του Α.Δ.Μ.Η.Ε. από την μητρική εταιρία ήταν μια διαδικασία η οποία πέρασε από πάρα πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι σύνδεσμοι ΠΟΣΠΗΕΦ, ΕΠΗΕ και ΕΣΑΦ αναφέρουν ότι πέραν της εκπλήρωσης της μνημονιακής υποχρέωσης, η ολοκλήρωση της διαδικασίας φέρνει περί των 220 εκ. ευρώ στα ταμεία του Λ.ΑΓ.Η.Ε. Με το ποσό αυτό, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές τιμολογίων Οκτωβρίου, θα εξοφληθούν όλα τα τιμολόγια παραγωγής Νοέμβριου του 2016 και  στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα πληρωθεί μεγάλο ποσοστό των παραγωγών τα τιμολόγια παραγωγής Δεκεμβρίου του 2016.

Η εξέλιξη αυτή, αν λάβουμε υπ΄ όψιν ότι το τιμολόγιο Μάϊου του 2017 δεν είναι ακόμα ληξιπρόθεσμο, μειώνει τις υπερημερίες κατά δύο μήνες. Το επόμενο cashflow της Δ.Ε.Η. θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 5/07/2017. Συνεπώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσουν και οι πληρωμές τιμολογίων παραγωγής Ιανουαρίου στις 7/07/2017.

Πιο αναλυτικά οι σύνδεσμοι ΠΟΣΠΗΕΦ, ΕΠΗΕ και ΕΣΑΦ επισημαίνουν τα εξής: 

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο ο βασικός στόχος,  όπως αυτός ανακοινώθηκε με το δελτίου τύπου των συλλόγων μας, πριν 1,5 μήνα στις 8/05/2017.Οι εκπρόσωποι των φ/β παραγωγών, Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ., Ε.Π.Η.Ε. και Ε.Σ.Α.Φ., τους τελευταίους μήνες είχαν εστιάσει και επιδίωξαν τον μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο για την μείωση των υπερημεριών των φ/β παραγωγών. Οι συνεχόμενες συναντήσεις μας και η διαρκής επικοινωνία με ανώτατα στελέχη της Δ.Ε.Η. και τον πρόεδρο της  κ. Παναγιωτάκη, είχαν ως βασικό στόχο να κατευθυνθεί μεγάλο χρηματικό ποσό στον Ε.Λ.Α.Π.Ε., από την πώληση του Α.Δ.Μ.Η.Ε. Από τον Απρίλιο του 2017, όπου υπήρξαν εξελίξεις για την απόσχιση του Α.Δ.Μ.Η.Ε., είχαμε λάβει τις δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. ότι  από την αναχρηματοδότηση του ομολόγου των 200 εκ. ευρώ αλλά κατά κύριο λόγο από τα χρήματα τα οποία θα λάμβανε από την State Grid, θα υπήρχε σημαντική χρηματοροή προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Σε συνέχεια στης 4/5/2017 σε έκτακτη συνάντηση μας, διάρκειας 2 ωρών με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η., συζητήθηκε εκτενώς ο προγραμματισμός των καταβολών προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. Η συγκεκριμένη έκτακτη συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης της υπερημερίας των παραγωγών Α.Π.Ε. σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Υπ. Π.ΕΝ κ. Σταθάκη αλλά και τις εν εξελίξει νομικές ενέργειες του Λ.ΑΓ.Η.Ε. εναντίον του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Παραθέτουμε το εν λόγω απόσπασμα από το δελτίο τύπου στις 8/05/2017 των συλλόγων :

«… Οι ροές των πληρωμών του Λ.ΑΓ.Η.Ε., που πραγματοποιήθηκαν  τον Απρίλιο, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Υ.ΠΕ.Ν.  απέναντι στους φ/β συλλόγους του Διασυνδεδεμένου Δικτύου στις  1/3/2017, για μείωση των υπερημεριών. Οι υπερημερίες προς τους παραγωγούς Α.Π.Ε. όχι μόνο δεν μειώνονται σταδιακά,  αλλά αυξήθηκαν πλησιάζοντας τους επτά μήνες, γεγονός το οποίο έχει επιβαρύνει εκ νέου την ιδιαίτερα δύσκολη θέση που βρίσκονται οι φ/β παραγωγοί…

Θέσαμε στον πρόεδρο της Δ.Ε.Η. την πρόταση μας για πλάνο πληρωμών το επόμενο 4μηνο με το οποίο θα μειωθούν οι υπερημερίες των παραγωγών Α.Π.Ε. τουλάχιστον κατά 2 μήνες. Το πλάνο των πληρωμών στηρίχτηκε στις παρακάτω παραδοχές, ενώ λήφθηκαν υπ΄ όψιν τα αριθμητικά δεδομένα του Η.Ε.Π. σε συνδυασμό με τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης και το μερίδιο λιανικής της Δ.Ε.Η., με σκοπό την ρεαλιστική προσέγγιση των αναγκαίων ροών της Δ.Ε.Η. προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Συνοπτικά οι παραδοχές είναι:

  • Εντός του Ιουνίου θα έχει υλοποιηθεί η απόσχιση του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και θα έχουν εισρεύσει τουλάχιστον τα 320 εκ. ευρώ από την πώληση του 24%,δεν λήφθηκε υπ΄ όψιν, στο προτεινόμενο πλάνο το μερίδιο του δημοσίου το οποίο αποτιμάται στα 295 εκ. ευρώ
  • Ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος κατά την οποία λόγω αυξημένων θερμοκρασιών και λόγω της τουριστικής περιόδου, αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια
  • Οι μήνες που έχει να εξοφλήσει ο Λ.ΑΓ.Η.Ε. είναι χειμερινοί…»

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα εμπόδια που εμφανίστηκαν ως την ολοκλήρωση της απόσχισης του Α.Δ.Μ.Η.Ε., οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, το σοβαρό ατύχημα στο Αμυνταίο, γεγονότα τα οποία είναι γνωστά σε όλους, όχι μόνο καθυστέρησαν αλλά έθεσαν σε ιδιαίτερο κίνδυνο την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου μας. Από τις αρχές, Ιουνίου όπου και υπήρχαν θετικές εξελίξεις στο θέμα της πιστοποίησης του Α.Δ.Μ.Η.Ε., εντατικοποιήθηκαν οι επαφές μας με την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. Τηρήσαμε σιγήν ιχθύος καθώς στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ενέργειες άλλων συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις οποίες προσπάθησαν να «μπλοκάρουν», για δικό τους όφελος, την εισροή 82 εκ. ευρώ στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. στις αρχές Μαΐου.

Ειδικότερα το βράδυ της 20/6/2017, όπου η Δ.Ε.Η. είχε λάβει το αντίτιμο από την STATE GRID, υπήρξαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες του προέδρου της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. κ. Παναγή Γιάννη με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Η. ώστε να «κλειδώσουν» οι εισροές προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. Η συνολικήεισροή στον Ε.Λ.Α.Π.Ε., αρχικά, οριοθετήθηκε στα 160 εκ. ευρώ, ποσό που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες το μεσημέρι της Τετάρτης 21/6/2017. Παράλληλα με την εξέλιξη της συνεδρίασης του cash flow της Δ.Ε.Η., το απόγευμα  της ίδιας μέρας, υπήρξαν συνεχόμενες επαφές μας ώστε να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσό.  Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη ότι, η Δ.Ε.Η. δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσει έσοδα από την ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων για κεφάλαιο κίνησης, ήταν απολύτως  δικαιολογημένη η επιμονή μας για αύξηση των εισροών στον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Η επιμονή μας αυτή, κατέληξε σε έκτακτη συνάντηση το μεσημέρι της 22/6/2017 του προέδρου της Ε.Π.Η.Ε. κ. Παπακυριακού, με ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη. Το αποτέλεσμα των συνεχόμενων πιέσεων και αυτής της συνάντησης ήταν η αύξηση των συνολικών εισροών προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. από 160 εκατ. ευρώ σε 220εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει την άμεση  μείωση των υπερημεριών των παραγωγών κατά δύο μήνες. Όπως ήδη αναφέρουμε με το Δελτίο Τύπου στις 8/5/2017, ο στόχος που θέσαμε για την μείωση των υπερημεριών στους φ/β παραγωγούς κατά δύο τουλάχιστον μήνες επιτεύχθηκε άμεσα με τις χθεσινές προγραμματισμένες ροές προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Η χθεσινή εξέλιξη και η εισροή 220 εκ. ευρώ στον Ε.Λ.Α.Π.Ε., αποδείχθηκε χωρίς καμία αμφιβολία, ότι ήταν ο μοναδικός άμεσος και εν τέλει υλοποιήσιμος τρόπος για την μείωση των υπερημεριών των φ/β παραγωγών. Κατά καιρούς δεχθήκαμε απροκάλυπτες «επιθέσεις» για αυτή μας την στάση, αλλά αποτελεσματικά η σημαντική οικονομική ανάσα που δίνεται στους φ/β παραγωγούς είναι το επιστέγασμα όχι μόνο του τρόπου που επιλέξαμε να κινηθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και της απρόσκοπτης και συνάμα ουσιαστικής προσέγγισης μας.

Πλέον εντείνουμε τις ενέργειες μας και σε πολιτικό επίπεδο, με σκοπό να ληφθούν επιπλέον μέτρα ουσιαστικής απόδοσης όσον αφορά την εισπραξιμότητα των λογαριασμών του ρεύματος. Οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την αδιάλειπτη πληρωμή των παραγωγών Α.Π.Ε. αλλά και για την μετάβαση της ηλεκτραγοράς στο EUTARGETMODEL. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι νέο μοντέλο αγοράς, οι νέες επενδύσεις σε παραγωγικό δυναμικό αλλά και η εν γένει βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα (μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας) ήταν μέρος των θεμάτων που τέθηκαν στον πρόεδρο της Ρ.Α.Ε. κ. Μπουλαξή σε συνάντηση μας στης 20/6/2017, για την οποία θα δημοσιευθεί το ανάλογο δελτίο τύπου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι το Υ.Π.ΕΝ, ως καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας της κυβέρνησης, έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο σε αυτήν την χειμάζουσα κατάσταση και θα προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

(Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.)

 

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

(Ε.Π.Η.Ε.)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

(Ε.Σ.Α.Φ)