Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Συνεχίζεται η ολοκληρωμένη ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών

Πληροφορίες για θέματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της ελιάς από την Ένωση Αγρινίου- Εκπαιδευτικές συναντήσεις σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι ενημερωτικές συναντήσεις ανά την Αιτωλοακαρνανία, με ελαιοπαραγωγούς- μέλη της αντίστοιχης ομάδας της Ένωσης Αγρινίου. Μετά τη Λεπενού και τη Φλωριάδα Βάλτου, σειρά είχαν οι παραγωγοί της Ποταμούλας, στους οποίους δόθηκε, χθες το απόγευμα, η ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη, σφαιρική παρουσίαση νέων, βελτιωμένων μεθόδων διαχείρισης της παραγωγής τους.

Αξιοποιώντας την εμπειρία από την υλοποίηση προγραμμάτων της ΟΕΦ, το αρμόδιο τμήμα της Ένωσης Αγρινίου, θέτει ως στόχο την συνολική αναβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας στην Αιτωλοακαρνανία και πάνω απ' όλα την, στην πράξη, στήριξη του παραγωγού, αυτή τη φορά με επισκέψεις στην περιοχή του.

Όπως ανέφερε ο γεωπόνος κ. Γεράσιμος Χρήστου, που έχει αναλάβει τις σχετικές παρουσιάσεις-ενημερώσεις "καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούμε όσο το δυνατό περισσότερο δίπλα στους παραγωγούς παρέχοντας σε αυτούς, τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, καθώς επίσης σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της παραγωγής τους, μια ευκαιρία που θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να αξιοποιήσουν προς όφελός τους".

Όπως ο ίδιος επεσήμανε "αν οι παραγωγοί ακολουθήσουν τα βήματα και τις συμβουλές που η Ένωση Αγρινίου τους υποδεικνύει μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα μπορέσουν να επιτύχουν μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι και το ζητούμενο για εκείνους, αλλά και να πετύχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους ίδιους μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, όπως επίσης βασική προϋπόθεση της συνολικής προσπάθειας είναι η  ενημέρωση για την τήρηση των κανόνων Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Σ.Ο.Δ.) με απώτερο σκοπό τη παραγωγή ασφαλών και πιστοποιημένων προϊόντων".
Ο κ.Γ. Χρήστου έδωσε, μεταξύ άλλων, πρακτικές οδηγίες και συμβουλές στους παραγωγούς για θέματα φυσιολογίας, φυτοπροστασίας, λίπανσης, άρδευσης, κλαδέματος ελαιοδέντρων και εν γένει διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η διευθύντρια του εργοστασίου επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς της Ένωσης κα Ακριβή Κούκη.

Οι παραγωγοί έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα και προβληματισμούς που απαντήθηκαν από τον γεωπόνο, στο πλαίσιο μιας τουλάχιστον εποικοδομητικής συζήτησης. Στους ελαιοπαραγωγούς μοιράστηκαν και σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια με χρήσιμες πληροφορίες για φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών και γενικά, λεπτομέρειες για τη διαχείριση της παραγωγής τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Αντίστοιχες συναντήσεις προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές του νομού.