Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Περονόσπορος σε καρπουζιές-πεπονιές

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών συμβάλουν στην εμφάνιση περονόσπορου σε υπαίθριες καλλιέργειες καρπουζιάς και πεπονιάς.

Σύμφωνα με δυο Τεχνικά Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας:

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

Την είσοδό έκανε ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

Καταπολέμηση: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων. 2) Να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με Copper oxychlorid, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

ΠΕΠΟΝΙΑ

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα μικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζονται υπόλευκες εξανθήσεις οι οποίες αργότερα γίνονται μαύρες. Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-28 0C (άριστη θερμοκρασία 16- 220C) και υψηλή σχετική υγρασία.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του. Όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από 30 0C εμποδίζεται η ανάπτυξη της ασθένειας.

Καταπολέμηση: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα (ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.