Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ο Θ. Κουτσουπιάς στο 2ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής  

Την ανάγκη σταθερού συνεταιριστικού περιβάλλοντος ανέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, ζητώντας φορολογία στο 13%, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η παραοικονομία.

Η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», επιθυμώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, διοργάνωσε το 2ο Αγροτικό Συνέδριο με θέμα: Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή "Αγρανάπαυση;"

Ο αγροτικός τομέας παραμένει σημαντικός για την εθνική οικονομία, ενώ αποτελεί πλέον πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για να συμβεί όμως αυτό, ο αγροτικός τομέας πρέπει να μετασχηματιστεί σύμφωνα με τις νέες επιταγές, να αναπτύξει νέο μοντέλο λειτουργίας, όπως το μοντέλο της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, και να υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης, όπως οι ομάδες παραγωγών.

Οι παραγωγοί, και κατ’ επέκταση οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις, καλούνται πλέον να ασκήσουν την αγροτική δραστηριότητα με επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθούν κι άλλοι τομείς, με τη  βέλτιστη εκμετάλλευση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, με την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων, με κανόνες τυποποίησης και με την εφαρμογή στρατηγικών μάρκετινγκ και branding.

Επιπροσθέτως, πρέπει να επενδύσουν στην αγροδιατροφική αλυσίδα, να εξελίξουν τις οργανωτικές τους δομές ή να εφεύρουν κι άλλες, να επαναξιολογήσουν τη σημαντικότητα της συνέργειας, να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους πέραν της ελληνικής επικράτειας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς ήταν μεταξύ των ομιλητών. Συμμετείχε στην πρώτη ενότητα, με θέμα «Εργαλεία Ανάπτυξης Αγροτικού Τομέα» και είχε την ευκαιρία να καταθέσει απόψεις και προτάσεις, σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα και τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής του.

Ο κ. Κουτσουπιάς εστίασε στη δυναμική που έχει αναπτύξει ο συγκεκριμένος τομέας και στη συμβολή του στην οικονομία της χώρας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μια σειρά από στρεβλώσεις και εμπόδια γύρω από τις εξαγωγές, η άρση των οποίων θα δώσουν νέα ώθηση στο ισοζύγιο της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσουπιάς μίλησε για τη θετική συμβολή των Συνεταιρισμών και τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες, τονίζοντας τη σημασία του να αφεθεί το υγιές συνεταιριστικό κίνημα να κάνει τη δουλειά του, δημιουργώντας ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πλούτο και τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, αφ’ ενός να υπάρξει επιτέλους ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς και αφ’ εταίρου να μειωθεί η φορολογία στο 13%, προκειμένου να εκλείψει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να παραχθεί η σε έξαρση παραοικονομία. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Συνεταιρισμοί τιμολογούν και φορολογούνται για τα πάντα, την ώρα που η «μαύρη αγορά» και η χωρίς παραστατικά διακίνηση, ακριβώς λόγω της υψηλής φορολόγησης, οργιάζει.

Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς μίλησε για τις επενδύσεις στο χώρο των Συνεταιρισμών και παρουσιάζοντας τις δράσεις και τις υποδομές της Ένωσης Αγρινίου, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σε πλήρη λειτουργία ΑΜΦΙΓΑΛ.