Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Αναβαθμίζουμε την ελαιοκαλλιέργεια

Στοχευμένες δράσεις και εκπαιδευτικές συναντήσεις με παραγωγούς σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, από την Ένωση Αγρινίου και την Ομάδα Παραγωγών.

Ενημερωτική – εκπαιδευτική συνάντηση με τους ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή της Φλωριάδας είχε χθες το απόγευμα η Ένωση Αγρινίου.

Το αρμόδιο Τμήμα του Συνεταιρισμού, συνεχίζοντας τις ανάλογες δράσεις με τους ελαιοπαραγωγούς μέλη της Ομάδας Παραγωγών που έχει συγκροτήσει η Ένωση Αγρινίου, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτήσει από την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω της Οργάνωσης Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), στοχεύει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελαιοκαλλιέργειας στην Αιτωλοακαρνανία, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που δύνανται να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα της.

Υλοποιώντας ένα μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό πλάνο, η Ένωση Αγρινίου στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης για τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Ομάδας, η οποία, σημειωτέων, αριθμεί περισσότερα από 5.500 μέλη και είναι η μεγαλύτερη σε όλη τη χώρα.

Στη συνάντηση, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε η προϊσταμένη του εργοστασίου επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς της Ένωσης στη Σπολάϊτα κα. Ακριβή Κούκη, ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος του Συνεταιρισμού στην Αμφιλοχία κ. Χαράλαμπος Δασκαλάκης και ο γεωπόνος κ. Γεράσιμος Χρήστου, έγινε ενημέρωση γύρω από τις νέες τεχνικές ελαιοκαλλιέργειας, που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του τοπίου, όπως η βιολογική, η ορθολογική και η ολοκληρωμένη γεωργία.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρήστου, ο οποίος και έκανε την κεντρική παρουσίαση, βασική επιδίωξη είναι η αειφορική διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας και των φυσικών πόρων της περιοχής, η προστασία και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η προστασία της υγείας των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και η ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων.

Ο κ. Χρήστου έδωσε πρακτικές οδηγίες και συμβουλές στους παραγωγούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών και φυσικών εχθρών της ελιάς, για τη λίπανση, το κλάδεμα, τη διαχείριση υπολειμμάτων (ελαιοκλαδέματα) κ.α., ενώ απάντησε και σε μια σειρά από επιμέρους ερωτήματα.

Η προηγούμενη ανάλογη συνάντηση – εκπαίδευση είχε γίνει πρόσφατα στη Λεπενού, ενώ η επόμενη προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ποταμούλα. Φυσικά, θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες δράσεις σε ολόκληρη την ελαιοκομική Αιτωλοακαρνανία.