Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Συνάντηση Αν. ΥΠΑΑΤ, Γ. Τσιρώνη, με ενώσεις βιοκαλλιεργητών

Ποια τα κριτήρια κατάταξης που ζήτησαν από τον αν. Υπουργό οι εκπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας.

Συνάντηση με Ενώσεις βιοκαλλιεργητών από όλη την Ελλάδα είχε χθες 2 Μαρτίου το απόγευμα ο Αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους θέματα του κλάδου καθώς και να επισημανθούν ζητήματα που προέκυψαν και αφορούν στο Μέτρο 11 για την Βιολογική Γεωργία.

Στην συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΑΑ), η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΒΕ), οι ενώσεις βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Σάμου, Αλεξανδρούπολης, καθώς και εξειδικευμένοι με το αντικείμενο της βιολογικής καλλιέργειας, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες.

Στην συζήτηση που εντάχθηκε θεματικά στο ευρύτερο πλαίσιο της βιοκαλλιέργειας στην χώρα μας που ως κλάδος αναπτύσσεται ταχύτατα, ανταλλάχθηκαν απόψεις που αφορούν στους Κοινοτικούς Κανονισμούς και την Εθνική Νομοθεσία και άπτονται σε σημεία του Μέτρου 11, ενώ επίσης συζητήθηκε το θέμα των αγορών παραγωγών, σχετικά με την νομοθεσία που εκκρεμεί.

Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στα περισσότερα ζητήματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση από τους βιοκαλλιεργητές, ενώ από πλευράς του ο Αν. Υπουργός δεσμεύτηκε ως προς τον κατά το δυνατό καλύτερο χειρισμό των ζητημάτων που προέκυψαν από την συνάντηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι εκπρόσωποι του νομού, που μετείχαν στη σύσκεψη, αφού άκουσαν τον αν. Υπουργό, ο οποίος και αποδείχθηκε άριστος γνώστης του όλου ζητήματος, χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικό οιωνό και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής παραγωγής τη στροφή των αγροκτηνοτρόφων στη βιολογική καλλιέργεια και τη βιολογική εκτροφή.

Μάλιστα, από πλευράς Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του προγράμματος, αφού το ενδιαφέρον των παραγωγών υπήρξε τεράστιο, ζητήθηκε η αύξηση των κονδυλίων που εν τέλει θα διατεθούν για την υλοποίηση του προγράμματος, άλλα και η θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων κατάταξης.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε να είναι ο υποψήφιος προς ένταξη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ενώ παράλληλα ζήτησε να ληφθούν υπ’ όψιν οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων που είχε ή δεν είχε κάποιος κατά την προηγούμενη πενταετία.