Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Όχι στον νέο εκβιασμό του απο-συντονιστή

Δεκτές οι παρατηρήσεις επί του ΣΔΕΠΥΑΠ – Υπογράφουν τα ΚΥΔ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι όμως και με τη GAIA. Σε κανένα ΚΥΔ δεν έχει διακοπεί η πρόσβαση στο σύστημα.

Ύστερα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Επιτροπή που έλαβε τη σχετική εξουσιοδότηση από 150 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, που εκπροσωπούν περισσότερους από 400.000 αγρότες και σε στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφασίστηκε η άρση των εμποδίων για την υπογραφή του ΣΔΕΠΥΑΠ.

Ωστόσο, κανένα από τα εκπροσωπούμενα ΚΥΔ δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον Συντονιστή, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και απολύτως καμία περίπτωση δεν υπάρχει να διακοπεί η πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώρηση των Δηλώσεων, όπως εκβιαστικά ισχυριζόταν η εν λόγω ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία, επιχειρώντας να κάμψει το ηθικό και τις αντιστάσεις των ΚΥΔ που δεν δέχονται να γίνουν παραμάγαζά της.

Σήμερα, όλα τα ΚΥΔ λειτουργούν κανονικότατα και όπως αποσαφήνισε και το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κανένας Συντονιστής δεν έχει τη νομική δυνατότητα να "ανοιγοκλείνει" τα ΚΥΔ, αλλά ούτε και την τεχνική.  Αυτό ήταν και παραμένει αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλωστε, πως θα μπορούσε η εν λόγω ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία να διακόψει την πρόσβαση από ένα σύστημα, που, πολύ απλά, δεν της ανήκει; Η συμφωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ενσωμάτωση με παράρτημα των παρατηρήσεων επί του ΣΔΕΠΥΑΠ ή νέα απόφαση.

Πλέον, τα ΚΥΔ απρόσκοπτα προχωρούν σε υπογραφή της σύμβασης με τον Οργανισμό. Καμία σύμβαση, ωστόσο, δεν υπογράφουν με τον Συντονιστή, μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύστατος εκβιασμός του Συντονιστή έπεσε και αυτός στο κενό, καθώς οι διοικήσεις των ΚΥΔ αντιστάθηκαν και έμειναν στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενες την αυτοτέλεια, την αξιοπρέπεια, τους εργαζομένους και τους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς που εκπροσωπούν.

Όσο για εκείνους που έσπευσαν να υποστείλουν τη σημαία και να υποταχθούν άνευ όρων στις ορέξεις του Συντονιστή, αντικαθιστώντας ακόμη και την επωνυμία τους με το σήμα κατατεθέν της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία τους έταξε μονοπωλιακές καταστάσεις και άλλα τινά, αναμφίβολα σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με μια όλως δυσάρεστη για αυτούς πραγματικότητα, για την οποία και θα κληθούν να απολογηθούν στα μέλη τους.