Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Μπήκε στον Εθνικό Κατάλογο η Ελιά Καλαμάτας

Επιτέλους…λύση μετά από 24 χρόνια προσπαθειών! Αναλυτικά το ΦΕΚ. Τι δηλώνουν οι Θωμάς Κουτσουπιάς και Γιώργος Ντούτσιας.

pb040003-21

 

Απόλυτα συνεπής με τη δέσμευση που είχε αναλάβει απ’ το Αγρίνιο, κατά τη σύσκεψη φορέων που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΛΑΙΑ διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκος Αντώνογλου, ενέταξε την ελιά ποικιλίας Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο.

Η Ένωση Αγρινίου, που σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς και άλλους φορείς υπήρξε εκ των πρωτοστατών της προσπάθειας εθνικοποίησης της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας, μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ που την εντάσσει στον Εθνικό Κατάλογο, εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση παραγωγών και μεταποιητών -εξαγωγέων για αυτή την εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάς δηλώνει:

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκος Αντώνογλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκος Αντώνογλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την είδηση της ένταξης της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο, καθώς αυτό αποτελεί την απαρχή για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων γύρω από το προϊόν, τα οποία προβλήματα στερούν μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ από τη χώρα μας και από την Αιτωλοακαρνανία, που έχει τη μισή εθνική παραγωγή ελιάς Καλαμάτας.

Για περισσότερο από δυο δεκαετίες η χώρα μας είχε εγκλωβιστεί σε τοπικισμούς και ιδεοληψίες, που ουσιαστικά άφηναν ανεκμετάλλευτο τον εθνικό θησαυρό της ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας, στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους, τη στιγμή μάλιστα που τρίτες χώρες κερδοσκοπούσαν σε βάρος του ονόματος. Πλέον, με τις ενέργειες που εκτιμώ ότι τάχιστα θα ακολουθήσουν, αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Διεπαγγελματικής κ. Γιώργου Ντούτσια, ο οποίος, αφού επισημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και τήρησε τις δεσμεύσεις του, εξηγεί:

 Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής κ. Γιώργος Ντούτσιας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αντώνογλου.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής κ. Γιώργος Ντούτσιας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αντώνογλου.

«Έγινε το ουσιαστικό, καθοριστικής σημασίας πρώτο βήμα. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Αυτό άλλωστε ζητούσαμε με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας.

Τώρα, πρέπει αρμοδίως να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, να συνταχθεί ο σχετικός κανονισμός για την προστασία σε εθνικό πλέον επίπεδο και όχι μόνο στη Μεσσηνία και σε όμορους νομούς, και ακολούθως να πάμε σε ένα εθνικό σχήμα Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, ώστε οριστικά να απαλλαγούμε από καταστάσεις που μόνο επιζήμιες ήταν για την εθνική μας οικονομία».

 ΦΕΚ Στον Εθνικό Κατάλογο η ελιά Καλαμάτας