Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Εθελοντική Αιμοδοσία και δημιουργία Τράπεζας Αίματος Αγροτών

Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 8:00-14:30. Αυτά τα Χριστούγεννα χαρίζουμε ζωή.

unnamed

 

O Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ εγκαινιάζει με την συμμετοχή του στην αφιερωμένη στα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία εθελοντική αιμοδοσία τη συνεργασία του με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου και τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος Αγροτών. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι.

Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόθυμα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο και υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου κ. Θωμά Κουτσουπιά, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ενίσχυσης του εθελοντισμού στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και διαμορφωθεί μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας για την απευκταία περίπτωση που παραστεί η ανάγκη χορήγησης αίματος.

Ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ καλεί τα μέλη του, τους εργαζομένους του Συνεταιρισμού  και συνολικά τους αγρότες της περιοχής, ενεργά να στηρίξουν αυτή τη νέα προσπάθεια  και να συμμετάσχουν στην Αιμοδοσία, που αποτελεί και την ύψιστη έκφραση αλληλεγγύης προς το συνάδελφο και τον συνάνθρωπο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

προεδρος (4)«Η εθελοντική προσφορά αίματος, είναι σίγουρα μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς το συνάνθρωπο, δεν είναι όμως απλά φιλανθρωπία. Είναι βασικός πυλώνας στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας, βασικός άξονας κοινωνικού εθελοντισμού. Η διασφάλιση δε της ποιότητας και η εξασφάλιση της επάρκειας αίματος, πρέπει να αναχθεί σε κεντρική προτεραιότητα της τοπικής κοινωνίας.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστούμε οι ίδιοι μια φιάλη αίμα, ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθύνουμε οι ίδιοι έκκληση για να σωθεί ένας δικός μας άνθρωπος. Ας μην περιμένουμε εκείνη τη δύσκολη ώρα… Διότι κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα βρεθεί εκείνη την ώρα λύση στο πρόβλημά μας…

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών όλα αυτά τα χρόνια κάνει εξαιρετική δουλειά, όπως και το τμήμα αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο μας. Αυτή την προσπάθεια θέλουμε ως Ένωση Αγρινίου να ενισχύσουμε και το κάνουμε με τη συμμετοχή μας στην Εθελοντική Αιμοδοσία της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου και την παράλληλη δημιουργία Τράπεζας Αίματος Αγροτών, ώστε οι παραγωγοί μας να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου κα. Δήμητρα Αβράμπου, αφού συνεχάρη την Ένωση Αγρινίου για την πρωτοβουλία, επισήμανε τα εξής:

11428545_1443896445928920_1752500653269843431_n«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι απόλυτα ασφαλής και ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να κολλήσει οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια. Το αίμα συλλέγεται χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο εξοπλισμό. Ένας νέος ασκός με ενσωματωμένη αποστειρωμένη βελόνα μιας χρήσης χρησιμοποιείται για κάθε δότη και η βελόνα καταστρέφεται αμέσως μετά την αιμοδοσία. Ένας δότης μπορεί να έχει ηλικία από 18 έως 60 χρονών χωρίς να διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία του. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με τα πρότυπα κάθε χώρας.

Η καταλληλότητα της υγείας του υποψηφίου εθελοντή αιμοδότη ελέγχεται πριν δώσει αίμα. Αν είναι πιθανό να διατρέξει κάποιον κίνδυνο η υγεία του λόγω της αιμοδοσίας ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λήπτη λόγω της ακαταλληλότητας του αίματος, δεν θα γίνει αιμοληψία.

Η αιμοδοσία δεν διαρκεί πολύ. Η συλλογή του αίματος διαρκεί περίπου 8-10 λεπτά. Παρόλα αυτά, οι δότες ενθαρρύνονται να διαθέσουν περίπου μια ώρα για την όλη διαδικασία. Μετά την αιμοδοσία ο δότης πρέπει να ξεκουραστεί για 10 τουλάχιστον λεπτά και να πιει έναν χυμό για να ανανεώσει τα υγρά. Τόσο απλά».

Να σημειωθεί ότι αυτή η εθελοντική αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου παροτρύνει: «Αυτές τις γιορτές το δώρο σου να είναι ΑΙΜΑ για τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία».