Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Θ. Κουτσουπιάς: Πρώτα η ελιά

Σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και επιστημονική ημερίδα για την ελαιοκομία. Η δυναμική του κλάδου, η συμβολή του στην οικονομία, τα προβλήματα και οι προοπτικές στην Αιτωλοακαρνανία.

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc-26

Η παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νίκου Αντώνογλου στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, για την ελαιοκομία και την έρευνα ως εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη, συνέβαλε στο να εξελιχθεί η εν λόγο εκδήλωση των «ΕΛΑΙΑ 2016», που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου, σε μια πραγματικά χρήσιμη διαδικασία, τα συμπεράσματα της οποίας μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να προσλάβουν.

Τόσο διότι οι εισηγήσεις έδωσαν τις κατευθύνσεις που ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής οφείλει να ακολουθήσει όσο, κυρίως, επειδή στη σύσκεψη που προηγήθηκε οι φορείς είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον γενικό γραμματέα τα προβλήματα του κλάδου και να διερευνήσουν μαζί του την εφαρμογή πιθανών πολιτικών αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Στο περιθώριο της σύσκεψης ο κ. Κουτσουπιάς είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει στον γενικό γραμματέα τις παρεμβάσεις της Ένωσης Αγρινίου στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελιών στη Σπολάϊτα, αλλά και να θέσει υπόψιν του μια σειρά από επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ελαιοπαραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία.

Στο περιθώριο της σύσκεψης ο κ. Κουτσουπιάς είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει στον γενικό γραμματέα τις παρεμβάσεις της Ένωσης Αγρινίου στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελιών στη Σπολάϊτα, αλλά και να θέσει υπόψιν του μια σειρά από επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ελαιοπαραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία.

Φυσικά, η σύσκεψη εξελίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τον αγροτικό τομέα στην Αιτωλοακαρνανία και τις προοπτικές του, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά να αναδεικνύει τη δυναμική της βρώσιμης ελιάς και τη συμβολή της στην τοπική και εθνική οικονομία, θέτοντας ταυτόχρονα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους μεταποιητές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των αποζημιώσεων, καθώς φέτος η παραγωγή υπέστη τεράστιο πλήγμα απ’ το Γλοιοσπόριο. Εκτός απ' το τεράστιο θέμα των ζημιών στις ελιές, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου έθεσε και το τεράστιο φέτος ζήτημα της ακαρπίας στα πυρηνόκαρπα. Ασφαλώς, ο κ. Κουτσουπιάς δεν παρέλειψε να θίξει το ζήτημα του ΕΛΓΑ και της πολιτικής που εφαρμόζει στην Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, μιλώντας για τα νέα προγράμματα του ΠΑΑ, επεσήμανε την ανάγκη ένταξης του νομού σε πρόγραμμα απονιτροποίησης, ενώ εξήγησε ορισμένες στρεβλώσεις που υπάρχουν σε θέματα εξισωτικής, εγκατάστασης νέων γεωργών, βιολογικής γεωργίας κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον θέμα της επέκτασης του ΠΟΠ των ελιών Καλαμάτας, ποικιλία στην οποία η Αιτωλοακαρνανία έχει τη μισή παραγωγή της χώρας, δίχως όμως να απολαμβάνει τα προνόμια του θεσμού της Ονομασίας Προέλευσης, αλλά και στο εξίσου σημαντικό θέμα της αναγνώρισης της χονδροελιάς Αγρινίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτησή του στην ημερίδα, όπου, αφού συνεχάρη τον Δήμο Αγρινίου και όλους τους συντελεστές για την καθιέρωση του άρτιου θεσμού των «ΕΛΑΙΑ» και αφού καλωσόρισε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, εστίασε στη σημασία της βρώσιμης ελιάς για την οικονομία, επιμένοντας ταυτόχρονα τις διαφορές με το λάδι και τον τρόπο διακίνησή του.

Αναλυτική παρουσίαση του κλάδου της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή έκανε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής μίλησε για την επιχειρηματικότητα του χώρου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Αντώνογλου τόνισε την αξία που δίνει το υπουργείο στην ελιά και το λάδι, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, τα νέα προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή που προωθούνται.

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του Ισπανού καθηγητή κ. Manuel Parras Rosa για το πως το πανεπιστήμιο Jaen, όπου ήταν πρύτανης, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί επαρχίας και η εξίσου ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ελαιοκομία και το διεθνές περιβάλλον, απ’ την κα. Λίνα Ράππου, απ’ τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του υπουργείου.

Τη σκυτάλη πήρε ο επίκουρους καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Τσιάμης και οι συνάδελφοί του Χρήστος Ακράτος και Βασίλης Τριανταφυλλίδης, που μίλησαν τόσο για τεχνικά ζητήματα γύρω από την καλλιέργεια όσο και για θέματα που άπτονται της ανταγωνιστικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας, της ολοκληρωμένης διαχείρισης του προϊόντος.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς κ. Γιώργος Ντούτσιας παρουσίασε αναλυτικά το 1ο εξαγώγιμο ποιόν της χώρας, την ελιά, καταγράφοντας λεπτομερώς τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. Τέλος, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής κ. Κώστας Τερτιβανίδης μετέφερε το παράδειγμα της ποικιλίας Χαλκιδικής και της συμβολής της στην ανάπτυξη της εκεί περιοχής.