Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κρίση στον αγροτικό τομέα

Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Φ.Μ. e-ea.gr  (42)

Η ΕΕ πρέπει να προβεί σε πιο αποφασιστικές ενέργειες για να ανακουφίσει άμεσα τους γεωργούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ιδίως στον τομέα των γαλακτοκομικών και την κτηνοτροφία.

Αυτό υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές στη σχετική συζήτηση της Τρίτης 12 Απριλίου στην ολομέλεια με τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Ζήτησαν επίσης να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ισορροπίας στην αλυσίδα εφοδιασμού, τη διασφάλιση δικαιότερου εισοδήματος για τους αγρότες καθώς επίσης και την παροχή βοήθειας σε αυτούς προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικοί στους κλυδωνισμούς της αγοράς.

Πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά για να επιλύσει ''τη χειρότερη αγροτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών". Κάποιοι επέμειναν ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας προσωρινής ρύθμισης της προσφοράς, ενώ άλλοι, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωση της γεωργίας στην ΕΕ έχει αποτύχει, υπεραμύνθηκαν μίας περαιτέρω ρύθμισης της αγοράς και δημιουργίας κινήτρων στους αγρότες ώστε να μειώσουν οικειοθελώς την παραγωγή.

Αρκετοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν επίσης ότι οι εθνικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση "επανεθνικοποίησης" της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Κάποιοι εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα και επέμειναν ότι η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό "χαρτί" εις βάρος των αγροτών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη μέσω του EP Live και του EbS+.