Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ασφαλιστικό…αγροτικής ανασφάλειας

Η κυβέρνηση απασφάλισε…. Το ίδιο και οι αγρότες! Για πρώτη φορά όλοι οι φορείς του αγροτικού χώρου ενωνουν τις δυνάμεις τους. Συγκλονιστική η συμμετοχή στην ημερίδα της Ένωσης Αγρινίου για το Ασφαλιστικό. Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για τις κινητοποιήσεις.

ημεριδα ασφ (25) - Αντίγραφο

Κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των παραγωγών στη σημερινή ημερίδα για το ασφαλιστικό, που πραγματοποίησε η Ένωση Αγρινίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, κάτι που δεν θα μπορούσε να μη σχολιαστεί απ’ τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Θωμά Κουτσουπιά, ο οποίος και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος επιζητά την ενημέρωση, μη παραλείποντας να επισημάνει τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει πια ανάμεσα στην Οργάνωση και τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Έκδηλη ήταν, ωστόσο, η αγωνία των αγροτών σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το ασφαλιστικό, αλλά και το επικείμενο φορολογικό, καθώς οι προωθούμενες αλλαγές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση του κλάδου και της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ούτως ή άλλως ημιθανή οικονομία.

Όπως, μάλιστα, με έμφαση τονίστηκε απ’ τους ομιλητές, σε τοπικό επίπεδο το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα υποστούν χιλιάδες νοικοκυριά θα είναι τέτοιο, που θα πρέπει να αποκλειστεί πλέον κάθε ελπίδα ανάκαμψης, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο αγροτικός πληθυσμός είναι αυτός που τροφοδοτεί τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Κατά συνέπεια, το θέμα δεν αφορά μόνο τους αγρότες και γι’ αυτό ακριβώς ο κ. Κουτσουπιάς κάλεσε το σύνολο των πολιτών να σταθεί στο πλευρό των δοκιμαζόμενων, απ’ την ανελέητη και εντελώς αψυχολόγητη πολιτική της κυβέρνησης, αγροτών. Άλλωστε, απ’ το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου πλήττονται όλοι… Περισσότερο, όμως, οι αγρότες, οι οποίοι και αντιμετωπίζονται ως τα εξιλαστήρια θύματα που καλούνται να πληρώσουν τις αμαρτίες ετών, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί πλήρως ακόμη και για τα προφανή, για τα πανθομολογούμενα, για τα αυταπόδεικτα: Πως είναι δυνατόν να παραμείνει στην παραγωγή ένας αγρότης όταν, για παράδειγμα, θα πρέπει αυτομάτως να δίνει περί το 85% του εισοδήματός του σε εισφορές και άμεσους φόρους; Όταν από τις 10.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα) θα του μένουν περίπου οι 2.000 για να ζήσει την οικογένειά του, να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς, χίλιες δυο υποχρεώσεις;

Ιδού ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα που αναλυτικά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα απ' την υπεύθυνη του Τμήματος Λογιστικής Εξυπηρέτησης της Ένωσης κα. Παναγιώτα Λανάρα: 

Παράδειγμα 1ο:

Διαφάνιες Ασφαλιστικού 4 1

 

 

Παράδειγμα 2ο:

Διαφάνιες Ασφαλιστικού 4 3

 

Παράδειγμα 3ο:

Διαφάνιες Ασφαλιστικού 4 4

 

Όπως σαφώς προκύπτει απ’ τα ως άνω παραδείγματα και όπως απεδείχθη από τα δεκάδες άλλα που συνοπτικά παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ιδιαίτερα μετά από επιμέρους ερωτήματα και παρεμβάσεις παραγωγών, οι επιλογές τη κυβέρνησης δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο συνέχισης της επαγγελματικής ενασχόλησης με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αφού, πλέον, το επάγγελμα καθίσταται ασύμφορο. Το ερώτημα, μάλιστα, που έθεταν οι παριστάμενοι αγρότες ήταν απλοϊκό ίσως στην εκφορά του, αλλά απολύτως ουσιώδες: «Και γιατί να δουλεύω όλη μέρα, αφού δεν θα μου μένει τίποτα, όταν μπορώ να κάθομαι και να ζω πιο άνετα με την κάρτα σίτισης και τα κοινωνικά επιδόματα;»!!!

Μήπως, εν τέλει, αυτός είναι ο στόχος; Ας απαντήσουν οι εμπνευστές των εν λόγο σχεδίων και οι υπερασπιστές τους…

Όπως αναμενόταν, στην εκδήλωση το ενδιαφέρον επεκτάθηκε και σε ευρύτερα θέματα αγροτικής πολιτικής, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου να παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα ουσιαστικών παρεμβάσεων προς τα κέντρα διαμόρφωσης πολιτικών και λήψης κρίσιμων για την αγροτική οικονομία αποφάσεων, οι οποίες, έστω και με μεγάλη προσπάθεια, έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες φορές, έφεραν απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Φυσικά, ο κ. Κουτσουπιάς δεν απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι πολλές φορές η Ένωση συναντά, αντί της διευκόλυνσης στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων των αγροτών, εμπόδια και εχθρικές, ενίοτε, συμπεριφορές από υπηρεσίες του κράτους, τονίζοντας ότι αυτές οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς.

Ως προς αυτό διαφάνηκε η θετική προσέγγιση των εκπροσώπων φορέων του αγροτικού χώρου, σε πρώτο επίπεδο, αφού έγινε δεκτή η εισήγηση του προέδρου της Ένωσης κ. Θωμά Κουτσουπιά, ο οποίος και, αφού διευκρίνισε ότι η Ένωση δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο και αφού επεσήμανε ότι θα έχει ενεργό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, πρότεινε τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής που θα αναλάβει το σχεδιασμό των περαιτέρω δράσεων και την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, εφ’ όσων έτσι κριθεί.

Τόνισε μάλιστα ότι η Ένωση Αγρινίου είναι διατεθειμένη να αναλάβει ακόμη και το όποιο οικονομικό κόστος προκύψει για τις πιθανές μετακινήσεις ή άλλα τινά, αποσαφηνίζοντας ότι είναι η σειρά των ίδιων των αγροτών να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν, καθώς θα ήταν άκομψο να «καπελώσει» η Ένωση τον αγώνα, ο οποίος και θα πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα, καθώς είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης για τους ανθρώπους της παραγωγής.

Τελικά, ύστερα και από τις τοποθετήσεις πολλών εκπροσώπων αγροτικών φορέων αποφασίστηκε η Επιτροπή να έχει το δικαίωμα διεύρυνσης και με άλλα μέλη. Σ’ αυτή συμμετέχουν ήδη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτ/νιας Τ. Μολώνης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Γ. Καλλίμορφος, ο πρόεδρος των αλιέων Τ. Κοτσώργιος, ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Αγρινίου Η. Δρακόπουλος και ακόμη οι κ.κ. Κουμάσης, Ζαρναβέλης, Καραγκούνης και Καλογιάννης. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει άμεσα και θα καθορίσει το πλαίσιο των μετέπειτα εξελίξεων.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ