Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Παράνομη υλοτομία και… νόμιμη δωρεάν ξυλεία

Ενημέρωση απ’ την Ένωση Αγρινίου για τις δυνατότητες απόκτησης δωρεάν ξυλείας απ’ τα Δασαρχεία. Τι προβλέπει ο νόμος για τους λαθροϋλοτόμους-Ξεκίνησαν οι έλεγχοι των υπηρεσιών.

ξυλα  (1)

Ο καιρός είναι ακόμη σύμμαχος, ωστόσο οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν και να προβληματίζονται για τον χειμώνα, που αναμένεται «βαρύς», …από πολλές απόψεις.

Οι καταναλωτές, πάντως,  έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές, με τα καυσόξυλα να είναι στην κορυφή της λίστας των επιλογών. Κι αυτά όμως έχουν κόστος δυσβάσταχτο για τους περισσοτέρους… Υπάρχουν όμως λύσεις.

Και δεν εννοούμε τη λαθροϋλοτομία και το παρεμπόριο, …όπου στην πραγματικότητα οι πολίτες πληρώνουν  πιο ακριβά. Όσο για την αγορά παρανόμως υλοτομηθείσας ξυλείας, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι δεν κερδίζουν κάτι, αφού η κατά προσέγγιση ζύγιση είναι πάντα σε βάρος τους.

Τα δασαρχεία, πάντως, διαθέτουν δωρεάν ξυλεία, με όρους και κανόνες φυσικά.

Υπάρχουν δυο τρόποι. Ο ένας ισχύει για όλα τα δασαρχεία και προϋποθέτει την υποβολή αίτησης στο οικείο δασαρχείο, το οποίο και θα υποδείξει στον ενδιαφερόμενο σε ποια περιοχή και ποια ακριβώς δέντρα μπορεί να κόψει. Μιλάμε φυσικά για τα ξερά και κατακείμενα (πεσμένα) δέντρα. Με ανάλογη διαδικασία μπορεί να κόψει κάποιος δέντρα που πιθανώς υπάρχουν στο κτήμα του. Η αίτηση είναι απαραίτητη και για τη μεταφορά της ξυλείας. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον πολίτη.

Ο δεύτερος τρόπος προμήθειας δωρεάν ξυλείας για την Αιτωλοακαρνανία ισχύει μόνο στα δασαρχεία Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου. Αφορά στους παραδασώδειους πληθυσμούς, κυρίως δε στις περιοχές Αρακύνθου και του δυτικού Βάλτου, όλων των χωριών δηλαδή αριστερά του κεντρικού δρόμου ( Μπαμπαλιό – Εμπεσσός – Περδικάκι… έως Φλωριάδα), οι κάτοικοι των οποίων μπορούν με αίτησή τους στις Τοπικές Κοινότητες να παραλάβουν τα «χωρικά» που τους αναλογούν, σύμφωνα με τις ποσότητες που συγκεντρώθηκαν απ’ τους καθαρισμούς και τις εξυγιαντικές υλοτομίες των δασαρχείων.

Σημειώνουμε ότι σε κάθε χωριό (ή σχεδόν σε κάθε) αναρτάται (ή πρέπει να αναρτάται) «πίνακας καυσοξύλευσης» όπου καταγράφονται τα επιτρεπόμενα είδη, που πάντα με τη συνδρομή, υπόδειξη και άδεια των δασαρχείων μπορούν να κόψουν οι κάτοικοι. Ρόλο στην όλη διαδικασία έχουν βεβαίως και τα Τοπικά Συμβούλια, που μπορούν και πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Ταυτόχρονα, οι ποσότητες που πιθανώς έχουν συγκεντρωθεί απ’ τα δέντρα που καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή που κρίθηκαν επικίνδυνα και αφαιρέθηκαν ή που για οποιονδήποτε άλλο λόγο (καθαρισμό λ.χ.) κόπηκαν απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω της προβλεπόμενης απ’ την Κρατική Εκμετάλλευση Δασών διαδικασίας, διατίθενται για ατομικές ανάγκες, μέσω των Δήμων. Επίσης δωρεάν φυσικά.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ανέκαθεν στην Αιτωλοακαρνανία η λαθροϋλοτομία ήταν «διαδεδομένη» πρακτική και πάντα δρούσαν οργανωμένα κυκλώματα. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, το φαινόμενο έλαβε τεράστιες διαστάσεις, αφού η αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης έστρεψε χιλιάδες κατοίκους στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών κ. Νικήτας Μάζης επισημαίνει ότι  «ασυνείδητοι  λαθροϋλοτόμοι εκμεταλλευόμενοι ως νέοι μαυραγορίτες την ανάγκη των πολλών για φθηνή καύσιμη ύλη και επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου  λαθροϋλοτομία».

Αψηφώντας, βεβαίως,  τους νόμους της πολιτείας και τα  όργανα των Δασαρχείων του Νομού μας , που πράγματι δίνουν μεγάλο αγώνα με πενιχρά μέσα για να προλάβουν και να καταστείλουν το έγκλημα που συντελείται.

Η παράνομη δράση στα δάση της Αιτωλοακαρνανίας έχει ξεκινήσει, ενόψει του φετινού χειμώνα, και οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν ποτέ. Μέρα και νύχτα, καθημερινές, Κυριακές και αργίες, οι υπηρεσίες θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό –κι ακόμη περισσότερα- προκειμένου να σταματήσουν τη δράση των παράνομων υλοτόμων και δη των οργανωμένων κυκλωμάτων.

Ο κ. Μάζης σημειώνει: «Τους  πολίτες δε μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για την αναζήτηση  φθηνής ύλης. Όμως  εδώ θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι  τα λαθραία υλοτομημένα καυσόξυλα σε καμία περίπτωση δεν είναι φθηνά. Επειδή ακριβώς είναι λαθραία  κανείς δεν τα ζυγίζει και τα πληρώνει σαφώς ακριβότερα, όταν πληρώνει  π.χ.  για τόνο ποσότητα που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 650-700 κιλά. (Αυτά είναι στοιχεία που προέκυψαν κατά τα προηγούμενα χρόνια από κατασχέσεις παρανόμων καυσόξυλων σε ημιφορτηγά, φορτηγά και τρακτέρ  τα οποία μετρήθηκαν για τις ανάγκες της κάθε δικογραφίας.)

Πέρα όμως της ουσιαστικής οικονομικής βλάβης , έμμεσα ο καθένας μας παραγγέλνοντας παράνομα καυσόξυλα γίνεται ηθικός αυτουργός  ενός οικολογικού εγκλήματος. Το οικολογικό έγκλημα είναι τεράστιο δεδομένου ότι γίνεται αλόγιστη υλοτομία , αποψιλωτική τις περισσότερες φορές, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το αύριο του δάσους».

H κείμενη νομοθεσία, πάντως, (Ν. 4138/2013 (ΦΕΚ 72/Α/19-3-2013) αντικαταστάθηκε το άρθρο 268 και τροποποιήθηκε το άρθρο 271 του Ν.Δ.86/69 -Δασικός Κώδικας) είναι αυστηρή για τους παραβάτες:

α) για τον οποιονδήποτε βλάπτει ή προκαλεί φθορά σε δάσος ή δασική έκταση

β) υλοτομεί ή συλλέγει δασικά προϊόντα χωρίς άδεια ή αν διαθέτει άδεια αντιβαίνει τους όρους της

γ) μεταφέρει δασικά προϊόντα χωρίς τα προβλεπόμενα δασονομικά έγγραφα ή τα μεταφέρει υπερβαίνοντας την επιτρεπόμενη ποσότητα που αυτά προβλέπουν

Εάν η εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ (ποσό που μέχρι σήμερα ήταν 600 ευρώ) η υπόθεση εκδικάζεται ως πταίσμα. Εάν η ζημιά εκτιμηθεί πάνω από 300 έως και 10.000 ευρώ ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα (πλημμέλημα). Τέλος εάν η ζημιά υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 ετών.

Επιβαρυντικό θεωρείται όταν η παράνομη υλοτομία γίνεται σε δημόσιο δάσος, ενώ ιδιαιτέρως υψηλό είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται και σε όσους αγοράζουν για περαιτέρω εμπορία την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία, οπότε και επιβάλλεται από την οικονομική Υπηρεσία πρόστιμο ίσο με την 5πλάσια αξία μεταπώλησης του προϊόντος και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων για 2 μήνες.

Σύμφωνα με το άρθρο 271 και μετά την τροποποίησή του, τα δασικά προϊόντα που κατάσχονται δημοπρατούνται. Επίσης κατάσχονται και δημεύονται από τα δασικά ή αστυνομικά όργανα τα εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η παράβαση, τα μεταφορικά μέσα με τα οποία γίνεται η παράνομη διακίνηση, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού.

Στην περίπτωση που το όχημα παραδοθεί προς φύλαξη στον ιδιοκτήτη, αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας. Το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας των κατασχεθέντων μέσων μεταφοράς παραδίδονται άμεσα με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής στην οικεία αστυνομική αρχή. Τα κατασχεθέντα μεταφορικά μέσα, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας αποδίδονται στον ιδιοκτήτη τους, εάν το αρμόδιο δικαστήριο δεν επικυρώσει την κατάσχεση. Διαφορετικά τα κατασχεθέντα μέσα όπως και τα εργαλεία κλπ με τα οποία ο παραβάτης προέβη στην εκτέλεση του αδικήματος, εκποιούνται με δημοπρασία.

Εκτός των παραπάνω αναφερομένων ποινών με το άρθρο 271 θεσπίζεται και η επιβολή διοικητικού προστίμου από τον Προϊστάμενο της Δασικής Υπηρεσίας, που ισούται με το 5πλάσιο της προβλεπόμενης αξίας από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την παρανόμως υλοτομηθείσα ή μεταφερόμενη ξυλεία. Το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και αποδίδεται, όπως και το τίμημα των δημοπρασιών στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου. Το δίπλωμα οδήγησης επιστρέφεται στον κύριο ή νόμιμο κάτοχό του μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου.