Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Κλάδεμα μετά τη συλλογή ελιάς 

Με το πέρας της ελαιοσυλλογής καλό είναι να εφαρμόζεται κατάλληλο κλάδεμα στα δέντρα, προκειμένου να επιτευχθεί η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη βλάστηση και στη καρποφορία της επόμενης παραγωγικής χρονιάς.

ελιές φ.μ ένωση  (2)

Συγκεκριμένα:

  1. Εφαρμόζουμε ήπιες διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθεί το χαμηλό ύψος των δέντρων, πράγμα που βοηθάει στο ράβδισμα.
  2. Απομακρύνουμε την όρθια βλάστηση, ενώ επιδιώκουμε την ανάπτυξη πλευρικής-πλάγιας βλάστησης.
  3. Αφαιρούμε τα ξερά και άρρωστα κλαδιά
  4. Κάνουμε κατάλληλα ανοίγματα στη κόμη του δέντρου δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες (ευάερες και ευήλιες) στο εσωτερικό της, με σκοπό τη μείωση της υγρασίας, την αύξηση της φωτοσυνθετικής απόδοσης και την παρεμπόδιση ανάπτυξης ασθένειων και εχθρών.

Το κλάδεμα αυτό θα πρέπει να γίνεται στα τέλη του Χειμώνα για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, εκτός αν έχουμε ιστορικό παγετού οπότε κλαδεύουμε λίγο αργότερα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ζημιάς της νέας βλάστησης.

Ο βροχερός καιρός ευνοεί την είσοδο ασθενειών απο τις πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα, γι αυτο καλό να αποφεύγεται η εφαρμογή κλαδέματος όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη σωστή απολύμανση των εργαλείων που χρησιμοποιούμε για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών απο το ένα δέντρο στο άλλο.

ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ