Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ημερίδα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων

«Στρατηγικές Αγροτικής Ανάπτυξης: Κοινά δίκτυα προώθησης τοπικών προϊόντων».

8ema - Αντίγραφο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας και τον Δήμο Αγρινίου, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΚΟΙΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΛΑΙΑ 2015.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας για τη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και τη χώρα στο σύνολο της, παραμένει η αγροτική παραγωγή και ένα από τα βασικά  προϊόντα της ελληνικής γης: οι ελιές και το ελαιόλαδο.

Ο αγροτικός κόσμος στη χώρα μας βιώνει μια κρίση η οποία συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τη χώρα μας που στερείται μηχανισμών προστασίας των οικονομικά αδυνάτων. Οι πολυάριθμοι Έλληνες παραγωγοί και βιοτέχνες, με μικρή οικονομική ισχύ και έλλειψη κεντρικού συντονισμού, δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων αλλά λειτουργούν ως αποδέκτες τιμών.

Η αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας απαιτεί τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και την έμπρακτη στήριξη των παραγωγών και των μεταποιητών. Η προώθηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών αποτελεί βασική προτεραιότητα σε αυτή τη προσπάθεια. Αγρότες, Συνεταιρισμοί, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μαζί με τα εκπαιδευτικά – ερευνητικά ιδρύματα θα πρέπει να συνεργαστούν σε κοινές προσπάθειες και στρατηγικές για να ταυτοποιήσουν και να προβάλουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου αυτά  να κατακτήσουν νέες αγορές με σταθερή ποιότητα και αξιοπιστία.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των παραγωγών και μεταποιητών όσο και της τοπικής ηγεσίας ότι οι από κοινού δράσεις μπορούν να αποτελέσουν λύση των προβλημάτων διάθεσης – προώθησης των αγροτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία.

Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων δράσεων που έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Αγρίνιο, τα προηγούμενα έτη.

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εργασίες της ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16/10/2015, ώρα 11:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (οδός Παπαστράτου 53 και Σμύρνης).

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η Ένωση Αγρινίου.