Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Πλαφόν από το μνημόνιο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Με διευκρινιστική επιστολή του προς τους περιφερειάρχες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δίνει εξηγήσεις για την πορεία των αποζημιώσεων και στους περιορισμούς που θέτουν οι δανειακές συμβάσεις της χώρας στην ετήσια καταβολή τους.

ΕΛΓΑ e-ea.gr_

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αθήνα,  01  Σεπτεμβρίου  2015

 Αριθμ. πρωτ.: 512

ΠΡΟΣ :  Ως πίνακας αποδεκτών

Κοιν:     Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού

Αγροτικής Ανάπτυξης

κ. Δημήτριο Μελλά

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,

Αγαπητοί Κύριοι,

Σε σχέση με ερωτήματα και συγχύσεις όσον αφορά στην υποχρέωση καταβολής υπολειπόμενων αποζημιώσεων στους αγρότες μας από τον ΕΛΓΑ, καθώς και την πιθανή αναστάτωση του αγροτικού κόσμου που μπορεί να προέλθει από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, και να επηρεάσει το κλίμα δημοκρατικής ομαλότητας που οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε να κυριαρχήσει, αλλά πρωτίστως και για την αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα, τέλος Αυγούστου διαρκούντoς έτους, έχει καταβάλει στους Έλληνες αγρότες το ποσόν των 122.500.000 εκ ευρώ, όταν στο έτος 2014 είχε καταβάλει 106.000.000 εκ ευρώ, εξαντλώντας τις δυνατότητες του ψηφισμένου από την προηγούμενη Διοίκηση προϋπολογισμού, και αφού ήδη έχουμε κάνει μια τροποποίησή του.

Η τελευταία καταβολή αποζημιώσεων έγινε κατόπιν εσωτερικής μεταφοράς κωδικών δαπανών εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού, και με εύλογη προτεραιότητα τις πληγείσες περιοχές από τις χειμωνιάτικες πλημμύρες (Έβρος-Σέρρες), επιλογή που νομίζω σας βρίσκει, όπως και όλους τους αγρότες μας σύμφωνους και αλληλέγγυους.

Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου που έχει ψηφιστεί από το 2012 για υψηλά ετήσια πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, έχει επιβάλει συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στην δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλει περαιτέρω αποζημιώσεις, θεωρώντας δημοσιονομικά την ασφάλιση εισφορά-έσοδο και την καταβολή της αποζημίωσης έξοδο, παρόλο ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα ταμειακά ποσά.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ προφανώς και έχει συνείδηση της τεράστιας σημασίας του να λάβει και ο τελευταίος αγρότης τα χρήματα που δικαιούται και του αναλογούν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης, γι’ αυτό και δουλεύει εντατικά αξιοποιώντας και την τελευταία θεσμική δυνατότητα ώστε το μεγαλύτερο ύψος των αποζημιώσεων να καταβληθεί και να ανακουφίσει τον ταλαιπωρημένο αγροτικό κόσμο.

Για αυτό και:

  • Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προχωρούν στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που  σήμερα έχει φτάσει να είναι έτοιμη κατά 30 εκατομμύρια ευρώ για τη φυτική παραγωγή.
  • Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε απρόσκοπτα και σχετικά γρήγορα κάθε εκκαθάριση που ολοκληρώνεται για ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ.
  • Προετοιμαζόμαστε ώστε σε πολύ μικρό διάστημα μετά τις εκλογές και στη βάση της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, που έχει  προσδιορίσει σε χαμηλό επίπεδο το φετινό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, και αφού τροποποιηθεί αυτός, να προσαρμόσουμε ανάλογα τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και να ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν το δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων μέσα στο φθινόπωρο.

Σε κάθε των περιπτώσεων η καταβολή δεν θα μπορέσει να υπερβεί τα 30 εκατ. Ευρώ γιατί βάσει του Νομικού Πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας του ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καταβάλει ετήσια ποσά μεγαλύτερα της ετήσιας εισπραξιμότητάς των ασφαλιστικών εισφορών του.

Προσδοκώντας ότι θα συμβάλλετε στην υπεύθυνη ενημέρωση των αγροτών της Περιφέρειάς σας, αφού είμαι σίγουρος ότι πρώτα εσείς γίνεστε δέκτες των αιτημάτων-παραπόνων τους, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Με εκτίμηση

Νικόλαος   Στουπής

paseges.gr