Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Περονόσπορος της πατάτας

Το φύτρωμα που έχει ξεκινήσει από τις αρχές  Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε σχεδόν στο σύνολο των πατατοφυτειών.

πατατα (2)

Σε όλες τις περιοχές οι καλλιέργειες βρίσκονται σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια του περονοσπόρου. Ο περονόσπορος προσβάλλει τη βλάστηση και τους κονδύλους.

Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χούδι (εξάνθιση) του μύκητα.

Οι κόνδυλοι της πατάτας προσβάλλονται επίσης και παρουσιάζουν εξωτερικά εκτεταμένες, ακανόνιστες, σκούρες κηλίδες.
Εσωτερικά οι ιστοί κάτω από τις προσβεβλημένες θέσεις παίρνουν το χρώμα της σκουριάς και σαπίζουν (ξηρή και υγρή σήψη).

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο περονόσπορος της πατάτας προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora infestans. Για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20οC). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της πατάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του (Δυτική Ελλάδα).

Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει ο καλός ψεκασμός και η προστασία της νεαρής αναπτυσσόμενης βλάστησης, όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής.

Συστήνεται στις κρίσιμες περιόδους για την εξάπλωση της ασθένειας (π.χ. σε συνθήκες με βροχερό καιρό και θερμοκρασίες 20-25 οC) να προτιμώνται μίγματα με διασυστηματικά προϊόντα.

Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ