Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Εγκρίθηκε το Διαχειριστικό Σχέδιο

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εγκρίθηκε η σύνταξη προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για την Αιτωλοακαρνανία και τρεις ακόμη νομούς.

κατσίκια ΦΜ-ΕΑ (9) - Αντίγραφο

Η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στο Διαύγεια υπό τον γενικό τίτλο: “Αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) για συνεισφορά τους στη σύνταξη μελετών στους 52 Νομούς για τα Βοσκοτόπια-Έγκριση υλοποίησης του έργου: «Έρευνα διαχείρισης της βόσκησης στους βοσκότοπους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Ξάνθης και Λάρισας – σύνταξη προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανά Δήμο», του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, χρηματοδοτούμενο από ίδιους πόρους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Το έργο, σύμφωνα με την απόφαση, θα υλοποιηθεί στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών με επιστημονικά υπεύθυνο το Δρα Παναγιώτη Πλατή και θα έχει διάρκεια 12 μήνες, ο δε προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 180.000 ευρώ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη για την Αιτωλοακαρνανία, που, σε πρώτο στάδιο, δικαιώνει τις προσπάθειες της Ένωσης Αγρίνιου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και των Δήμων. Υπενθυμίζουμε ότι η εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου ήταν η κατεύθυνση που από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει ως τη μόνη λογική λύση ο Α.Σ. Ένωση Αγρινίου, εμμένοντας σθεναρά στην άποψη πως οτιδήποτε άλλο θα είχε επιπτώσεις άκρως αρνητικές για τους χιλιάδες κτηνοτρόφους του νομού μας και για την τοπική οικονομία.

Έστω και τώρα, ύστερα από παλινωδίες μηνών, υπάρχουν τα περιθώρια -και η αισιοδοξία μαζί­­-  για επίλυση όλων των προβλημάτων που τόσο ταλαιπώρησαν τον κλάδο κατά το προηγούμενο διάστημα. Σε ότι αφορά την Ένωση Αγρινίου, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ταχεία ολοκλήρωση του έργου, παρέχοντας κάθε δυνατή τεχνική υποστήριξη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς σε σχετική δήλωσή του επισημαίνει:

«Με μεγάλη καθυστέρηση η πολιτεία έρχεται επιτέλους να υιοθετήσει την άποψη που απ’ την πρώτη στιγμή είχαμε σε όλους τους τόνους διακηρύξει. Κάνει σήμερα μισό βήμα μπροστά, εγκρίνοντας την εκπόνηση προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων για τέσσερις νομούς. Σαφώς και η εξέλιξη είναι ικανοποιητική για την Αιτωλοακαρνανία, αν και ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά.

Ευθύνη όλων μας, τώρα, είναι να συνεργαστούμε ώστε να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ ο προβλεπόμενος χρόνος, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στις πληρωμές, που δύσκολα θα αντέξουν οι κτηνοτρόφοι μας. Εμείς, ως Ένωση Αγρινίου, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σ’ αυτή την προσπάθεια… και επαγρυπνούμε.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχει νόημα αυτή η απόφαση, τα διαχειριστικά σχέδια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Σε διαφορετική περίπτωση πρόκειται για ένα «δώρον άδωρον», αφήνοντας στον αέρα τις πληρωμές».