Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Προχειροδουλείες …ξεσηκώνουν τους κτηνοτρόφους

Στον κυκεώνα των προβλημάτων που η αδράνεια των καθ’ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίων των πολιτικών τους προϊσταμένων δημιούργησε, φρόντισε η κυβέρνηση να προσθέσει ένα ακόμη:

βουνο κατσίκια Ε.Α. ΦΜ - Αντίγραφο

Το σχέδιο της ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας άναψε μεγάλες φωτιές, αφού χαρακτηρίζεται από αντιεπιστημονικά κριτήρια, ανισότητες και προχειρότητα.

Το υπουργείο είχε ικανό χρονικό διάστημα στη διάθεσή του, ώστε να διαβουλευτεί με τους φορείς του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στηριζόμενο σε ρεαλιστικές προτάσεις που θα διευκόλυναν πρωτίστως το ίδιο και να παρουσιάσει μια ικανοποιητική σύγχρονη πρόταση, που θα διασφάλιζε τον κλάδο, άρα και το δημόσιο συμφέρον.

Αντ’ αυτού, αφήνοντας πολύτιμο χρόνο να χαθεί, σπεύδει τώρα να καταθέσει ένα σχέδιο, που δεν λαμβάνει καν υπόψιν του τις αλλαγές που με κόπο και ύστερα από τεράστια πίεση ενσωματώθηκαν τελικά στα βοσκοτόπια, στα οποία το νέο πλαίσιο αποδέχεται ότι εντάσσονται οι φρυγανώδεις, οι ξυλώδεις και οι ποώδεις εκτάσεις …και περιορίζει αδικαιολόγητα τη συνολική τους έκταση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου είχε προσφερθεί να αναλάβει η ίδια το κόστος και να συντάξει το Διαχειριστικό Σχέδιο για την Αιτωλοακαρνανία. Η πολιτική επιλογή ήταν διαφορετική.

Και το αποτέλεσμα:

Να ενταχθεί η Αιτωλοακαρνανία στην ίδια χωρική ενότητα με την Αττική, με την Εύβοια, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα, με κατανομή 5,27 στρέμματα ανά ζωική μονάδα. Αν λάβουμε υπόψιν την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του σχεδίου της ΚΥΑ που παρουσίασε η κυβέρνηση, η σχέση του 5,27 στρέμματα/ΖΜ θα μεταβληθεί δυσμενώς και θα μειωθεί κατά πολύ για την Αιτωλοακαρνανία, αφού ο νομός μας κατέχει το 33% των εγγεγραμμένων κτηνοτρόφων της χώρας στη Βιολογική Κτηνοτροφία.

Αυτό πρακτικά οδηγεί σε μεγάλες απώλειες εισοδημάτων και εντείνει τις ήδη τεράστιες ανισότητες που προκύπτουν απ’ το σχέδιο της ΚΥΑ. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, κατά τη λογική των συντακτών του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση:

Κτηνοτρόφος με 100 ζώα στην Αιτωλοακαρνανία θα πάρει κατά κοντινή προσέγγιση 1900 ευρώ, ενώ συνάδελφός του κτηνοτρόφος σε άλλη περιοχή, με τον ίδιο αριθμό ζώων, θα πάρει 2800! Επιπλέον, θα έχει και καλύτερη Σύγκλιση μέχρι το 2019 και στην Εξισωτική θα δικαιούται περί τα 1100 ευρώ, όταν ο Αιτωλοακαρνάνας κτηνοτρόφος θα δικαιούται περί τα 790. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;

Όλα αυτά εντάσσονται στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», παγίδα που οι κτηνοτρόφοι της χώρας πρέπει να αποφύγουν. Και θα το κάνουν…

Οι ίδιοι μιλούν για απόλυτη σύγχυση και αφερεγγυότητα και εκφράζουν, παράλληλα, την αγώγια τους για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με τα βοσκοτόπια όσο και με τις κάθε είδους πληρωμές.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το υπουργείο δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που το ίδιο είχε ανακοινώσει. Ειδικά σε ότι αφορά τη Βιολογική Κτηνοτροφία, από παράταση σε παράταση παρήλθε και η 20η Μαΐου, χωρίς οι κτηνοτρόφοι να δουν το χρώμα του χρήματος για το 2012. Και θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στα μισά του 2015…

«Αν καθυστερούσαν τη δική τους μισθοδοσία, όχι για 3 χρόνια, αλλά για 3 εβδομάδες μόνο, τι θα έκαναν; Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έχει γίνει ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει. Για το δικό τους μισθό βρίσκουν τις λύσεις. Για το αν θα επιβιώσει ο κτηνοτρόφος, όμως, …ποιος νοιάζεται;».

Έτσι σχολιάζουν οι κτηνοτρόφοι τα σχετικά με τις υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών,  εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους  λόγω της γενικότερης ρευστότητας που υπάρχει στα της οικονομίας, κάτι που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν δικαιολογεί και δεν επιτρέπει τη μη απόδοση των ενισχύσεων ή τη χρησιμοποίησή τους για άλλους σκοπούς.

Το ίδιο ισχύει συνολικά με τις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, με τις εκκρεμότητες των άμεσων ενισχύσεων και της εξισωτικής παρελθόντων ετών και με μια σειρά από εκκαθαρίσεις.

Το ασφυκτικό κλίμα για τους παραγωγούς έρχεται να επιδεινώσει η προωθούμενη αύξηση του ΦΠΑ, πράγμα που συνεπάγεται νέα αύξηση του κόστους παραγωγής, η φορολόγηση των ενισχύσεων και άλλες τινές επιλογές, που καθιστούν σχεδόν ανέφικτη πλέον τη συνέχιση της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας και της παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πια και πιέζουν για το συντονισμό δράσεων αγωνιστικού χαρακτήρα. Αν άμεσα δεν αλλάξει κάτι, οι κινητοποιήσεις θα είναι μονόδρομος…