Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Νέο «αριστερό» χαράτσι: 26% ο φόρος στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και όχι με 13%, όπως ισχύει για τα υπόλοιπα εισοδήματα των αγροτών, θα φορολογούνται οι αγρότες που τόλμησαν να επενδύσουν στην ενέργεια.

DSC_1370 - Αντίγραφο

Το πολιτικό παράλογο σ’ ετούτη τη χώρα είναι κανόνας. Και ο σουρεαλισμός της αντιαναπτυξιακής, αντιπαραγωγικής και άκρως υπονομευτικής κάθε υγιούς προσπάθειας έκφρασης της πολιτείας, στοχεύει μονίμως στα συνήθη θύματα και στα γνωστά υποζύγια. Στους «απλούς», όπως λέμε, πολίτες, στους φτωχούς αγρότες. Και με απροκάλυπτη κυνικότητα σ’ εκείνους που θέλησαν να κάνουν κάτι για βελτιώσουν το εισόδημά τους και, ακολουθώντας την οδό των επενδύσεων, να στηρίξουν ταυτόχρονα την πατρίδα. Κι όμως: Αντί συμπαράστασης, βρίσκουν μόνο εμπόδια.

Αν μάλιστα το εξειδικεύσουμε στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και στη νέα κυβερνητική πρόκληση, αυτή της -εντελώς αψυχολόγητης και άκρως υπονομευτικής κάθε προσπάθειας στήριξης της παραγωγής- αυθαίρετης απόφασης να φορολογηθούν τελικά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά με 26% και όχι με 13%, έτσι όπως η ίδια η κυβέρνηση είχε αποφασίσει και υποστήριζε μέχρι προχθές, σε ένα μόνο συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: Τέτοιες πολιτικές επιλογές δεν είναι μόνο «σουρεαλιστικές» και «παράλογες», …είναι επικίνδυνες και ανήθικες.

Οι επενδύσεις που έγιναν στα αγροτικά φωτοβολταϊκά ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Έρχεται όμως το κράτος να ακυρώσει την όλη προσπάθεια, επιβάλλοντας υπερφορολόγηση 26%, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους παραγωγούς που επένδυσαν στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος, για φορολόγηση 13%,  ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014 και τέθηκε σε ισχύ από την επομένη. Η κυβέρνηση, έχοντας ως οδηγό τον υδροκεφαλισμό κάποιων υπηρεσιών και τις «ανέξοδες» ερμηνείες ορισμένως υπαλλήλων, αποφάσισε, πολύ απλά, να διπλασιάσει το φόρο!

Και το ερώτημα είναι: Γιατί; Ποιόν τελικά υπηρετεί μια τέτοια ενέργεια και που αποσκοπεί; Και, εν τέλει, στη βάση ποιας λογικής γίνεται ο διαχωρισμός των αγροτών ανάμεσα σε εκείνους που θα φορολογούνται με 13% και τους άλλους που θα καταρρακωθούν στο 26%;

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν ακόμη κατάφορο εμπαιγμό προς τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος και πολύ γρήγορα απογοητεύτηκε πλήρως απ’ την κυβέρνηση που έταξε «ελπίδα» και τελικά το μόνο που κάνει είναι η υπερφορολόγηση σε όλα τα επίπεδα.