Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Μονόδρομος η σύνταξη Διαχειριστικού Σχεδίου

Ενώνουν τις δυνάμεις τους Συνεταιρισμοί-Περιφέρεια-Δήμοι και διεκδικούν την εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου για τα βοσκοτόπια της Αιτωλοακαρνανίας. Κάθε άλλη επιλογή θα σημάνει τεράστιες απώλειες.

βοσκοτόπια σύσκεψη (21)

Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η ταχύτερη δυνατή εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου, κατέληξαν σήμερα οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Αγρινίου συμμετέχοντας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο με αντικείμενο την αναζήτηση τρόπων αποφυγής των καταστρεπτικών συνεπειών που επιφέρει η ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων.

Κοινός τόπος υπήρξε η άποψη ότι η εν λόγο ΚΥΑ διακρίνεται από αντιεπιστημονικά χαρακτηριστικά, δημιουργεί δε ανισότητες και αδικίες. Όπως με έμφαση επισημάνθηκε από τους παρισταμένους, η ΚΥΑ στηρίζεται στο υπόβαθρο του 2014, μη λαμβάνοντας υπόψιν τη δυνατότητα ένταξης εκτάσεων (φρυγανώδεις, ποώδεις, ξυλώδεις) που επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα ¾ των βοσκοτόπων του νομού να μένουν εκτός. Και με δεδομένο ότι η ΚΥΑ δίνει προτεραιότητα στα αγροπεριβαλλοντικά, ουσιαστικά τα διαθέσιμα βοσκοτόπια θα εξαντληθούν στους παραγωγούς Βιολογικής Γεωργίας. Με άλλα λόγια, αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ ως έχει, στο εξής επιδότηση θα δικαιούνται μόλις οι περίπου 1100 κτηνοτρόφοι της Βιολογικής, …σε ένα νομό όπου οι ζωικές μονάδες ξεπερνούν τις 11.500!!!

Επίσης, ο συντελεστής του 5,27 στρέμματα ανά ζωική μονάδα που ορίζει η ΚΥΑ για την Αιτωλοακαρνανία, την οποία εντάσσει στην ίδια γεωγραφική ενότητα με την Αττική, την Εύβοια, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα, οδηγεί σε ενίσχυση υποπολλαπλάσια από αυτή που δικαιούνται παραγωγοί σε άλλες περιοχές: Κτηνοτρόφος με 100 ζώα στην Αιτωλοακαρνανία θα πάρει κατά κοντινή προσέγγιση 1900 ευρώ, ενώ συνάδελφός του κτηνοτρόφος σε άλλη περιοχή, με τον ίδιο αριθμό ζώων, θα πάρει 2800! Επιπλέον, θα έχει και καλύτερη Σύγκλιση μέχρι το 2019 και στην Εξισωτική θα δικαιούται περί τα 1100 ευρώ, όταν ο Αιτωλοακαρνάνας κτηνοτρόφος θα δικαιούται περί τα 790.

Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν τόσο από τον πρόεδρο Θ. Κουτσουπιά και τον ειδικό εισηγητή της Ένωσης Αγρινίου, όσο και από την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Σταρακά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Μεσολογγίου-Ναυπακτίας κ. Φραγκούλη, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη στήριξης του υγειούς συνεταιριστικού κινήματος, επισημαίνοντας τη συμβολή των Ενώσεων Αγρινίου και Μεσολογγίου-Ναυπακτίας στην τοπική οικονομία.

Ο αρμόδιος επί των αγροτικών θεμάτων αντιπεριφερειάρχης Π. Πλατανιάς αναγνώρισε το μείζον πρόβλημα που δημιουργεί η ΚΥΑ και τάχθηκε στο πλευρό των Ενώσεων σε αυτή την προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι ήδη η Περιφέρεια έχει θέσει το ζήτημα στο υπουργείο.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Δ.Ε. αποσαφήνισαν πλήρως ότι συμφωνούν με την άποψη ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί Διαχειριστικό Σχέδιο. Τέλος, και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι των δήμων του νομού, συμπλέοντας με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Κουτσουπιάς, συμφώνησαν στην από κοινού διεκδίκηση του Διαχειριστικού Σχεδίου.

Η πρόταση, που ομόφωνα έγινε αποδεκτή, είναι να αναλάβουν οι Ενώσεις Αγρινίου και Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, τη σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου, …χωρίς να επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ ούτε τους παραγωγούς ούτε το κράτος!

Ο κ. Κουτσουπιάς σημειώνει:

«Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε λύση σε ένα τόσο οξύ και έντονο πρόβλημα. Αυτό που δεν έκανε το κράτος τόσους μήνες, ερχόμαστε εμείς σήμερα να το κάνουμε, αναλαμβάνοντας το κόστος. Πρέπει να προστατεύσουμε τους παραγωγούς και τα συμφέροντα του τόπου και χαίρομαι που σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της Περιφέρειας και των Δήμων.

Θέλω ιδιαιτέρως να  ευχαριστήσω τη διοίκηση της Ένωσης Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, αλλά και την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κα. Σταρακά, που από την πρώτη στιγμή μπήκαν μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα. Το λόγο πλέον έχει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η οποία και οφείλει εμπράκτως να αποδείξει αν πράγματι επιθυμεί την άρση των αδικιών και την αποκατάσταση της λογικής, όπως, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αφήνει να εννοηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλουμε σε αυτό ακριβώς. Και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η επίλυση του προβλήματος».