Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Νέα ΚΑΠ-ΟΣΔΕ: Ξεκίνησε η νέα εποχή

Συγκλονιστική η συμμετοχή των παραγωγών στην ημερίδα της Ένωσης στο Παπαστράτειο για τα δικαιώματα. Ποιες νέες πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο Θ. Κουτσουπιάς, τι είπαν οι Χρ. Σταρακά και Γ. Παπαναστασίου.ΑΓΡΙΝΙΟ-4

Κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των παραγωγών στη σημερινή ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ, που πραγματοποίησε η Ένωση Αγρινίου, σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, κάτι που δεν θα μπορούσε να μη σχολιαστεί απ’ τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Θωμά Κουτσουπιά, ο οποίος και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος επιζητά την ενημέρωση, μη παραλείποντας να επισημάνει τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει πια ανάμεσα στην Οργάνωση και τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας. Η πραγματικά εντυπωσιακότατη συμμετοχή παραγωγών κάθε ηλικίας, προκάλεσε τα θετικά σχόλια και της αντιπεριφεριάρχου Αιτωλοακαρνανίας κας Χριστίνας Σταρακά και του δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, οι οποίοι και συνεχάρησαν την Ένωση για την άρτια διοργάνωση και την προσπάθεια που καταβάλει στον τομέα της υπεύθυνης ενημέρωσης των αγροτών.

Όπως αναμενόταν, στην εκδήλωση το ενδιαφέρον επεκτάθηκε και σε ευρύτερα θέματα αγροτικής πολιτικής, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου να παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα ουσιαστικών παρεμβάσεων προς τα κέντρα διαμόρφωσης πολιτικών και λήψης κρίσιμων για την αγροτική οικονομία αποφάσεων, οι οποίες, έστω και με μεγάλη προσπάθεια, έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες φορές, έφεραν απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα, διασφαλίζοντας το αγροτικό εισόδημα στην περιοχή.

Φυσικά, ο κ. Κουτσουπιάς δεν απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι πολλές φορές η Ένωση συναντά, αντί της διευκόλυνσης στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων των αγροτών, εμπόδια και εχθρικές, ενίοτε, συμπεριφορές από υπηρεσίες του κράτους, τονίζοντας ότι αυτές οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των βοσκοτόπων και της απώλειας των 40 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, που η Ένωση Αγρινίου, με συστηματική δουλειά και διαρκή πίεση, κατάφερε να αποτρέψει ή η εισαγωγή στη μερική σύγκληση του κανόνα του 30%, ώστε να υπάρχει η οροφή ασφαλείας για τους παραγωγούς. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά… Και δεν είναι το τι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί, αλλά το τι στο εξής διεκδικεί η Οργάνωση, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης συνθηκών κατοχύρωσης του αγροτικού εισοδήματος και ουσιαστικής ανάπτυξης στην ύπαιθρο. Έτσι, ο κ. Κουτσουπιάς προανήγγειλε την πρωτοβουλία που πρόκειται, σε συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας, να αναπτύξει η Ένωση, διεκδικώντας να είναι αυτή που θα συντάξει το διαχειριστικό σχέδιο για τα βοσκοτόπια, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι κτηνοτρόφοι. Φυσικά, εξήγησε ότι καθοριστικό ρόλο για τις επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια και για τους πόρους που θα διατεθούν στην αγροτική ανάπτυξη, έχουν πλέον οι Δήμοι και η Περιφέρεια, μη παραλείποντας να αναφερθεί στην άριστη συνεργασία που υπάρχει τόσο με τον κ. Παπαναστασίου όσο και με την κα. Σταρακά. Ακόμη, τόνισε τη σημασία που έχουν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ οι Ομάδες Παραγωγών και μίλησε για αυτή των Ελαιοπαραγωγών, που αριθμεί ήδη 5.400 μέλη, σημειώνοντας ότι η Ένωση θα προχωρήσει στη συγκρότηση ανάλογων Ομάδων για όλα τα βασικά προϊόντα της περιοχής (κτηνοτροφία, εσπεριδοειδή, καλαμπόκι, μηδική κ.α.).

Επίσης, ο κ. Κουτσουπιάς μίλησε για τις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η Ένωση Αγρινίου, επισημαίνοντας ότι η Οργάνωση είναι καθημερινά δίπλα στον παραγωγό, αρωγός και συμπαραστάτης σε όλα όσα τον απασχολούν, τόσο σε σχέση με τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές τους όσο και σε ότι έχει να κάνει με τις συναλλαγές του με το κράτος, όπως ακριβώς κάνει αυτή την περίοδο με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα το πέρας μιας τόσο σύνθετης διαδικασίας, κατά την οποία δεν επιτρέπονται λάθη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστοσελίδα της Ένωσης (www.e-ea.gr) Αγρινίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη υπηρεσία, που στόχο έχει την άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση για αυτά που απασχολούν τον παραγωγό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το forum διαλόγου «Η φωνή του αγρότη», που ήδη εγκαινίασε η ιστοσελίδα.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου, αφού αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ένωση και στη συνεργασία του Δήμου με το Συνεταιρισμό, μίλησε για τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, εστιάζοντας στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και στο πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν, σε ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης για την περιοχή. Φυσικά, ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε και σε επιμέρους πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος.

Η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Σταρακά, αφού και αυτή συνεχάρη την Ένωση για την όλη προσπάθεια ( όπως και τον εισηγητή για την ολοκληρωμένη παρουσίαση) και κυρίως τους παριστάμενους αγρότες για τη συγκλονιστική συμμετοχή τους, εστίασε στην  παράλληλη προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Δ.Ε. και οι υπηρεσίες στην Αιτωλοακαρνανία, προαναγγέλλοντας ότι σε τρεις μήνες περίπου θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βελτίωση-εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου και τη δημιουργία νέου, όπου χρειάζεται.

Κατά την κυρίως παρουσίαση του θέματος της ημερίδας, ο εισηγητής  της Ένωσης Αγρινίου ανέλυσε τις αλλαγές που ισχύουν από φέτος στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, εξηγώντας ότι τα ιστορικά δικαιώματα έχουν πλέον καταργηθεί και πως δεν έχει απολύτως καμία σημασία το τι είχε κάποιος διασφαλίσει ως τώρα, επισημαίνοντας παράλληλα με έμφαση ότι, αν δεν γίνει έγκαιρα η δήλωση ΟΣΔΕ 2015,  οι παραγωγοί θα χάσουν για τα πολλά επόμενα χρόνια τις επιδοτήσεις, ασχέτως με το αν καλλιεργούν εκτάσεις ή εκτρέφουν ζώα.

Παρουσιάστηκαν επεξηγηματικοί πίνακες παραδειγμάτων και διαγράμματα για την καλύτερη κατανόηση του τι ισχύει και του πως διαμορφώνονται τα δικαιώματα, ενώ λεπτομερώς εξηγήθηκε το πως θα γίνει ο προσδιορισμός των αγροτεμαχίων, ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες). Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ, είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. Στην συνέχεια  βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς από τα ΚΕΑ. Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων  υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις από τους παραγωγούς. Τέλος αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη. Το εκκαθαριστικό 2014 είναι απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη όλης της διαδικασίας.

Για την περεταίρω διευκόλυνση των παραγωγών, η Ένωση Αγρινίου έχει ήδη συγκροτήσει συνεργεία, που τις αμέσως επόμενες μέρες θα μεταβούν σε όλα τα χωριά, συμπληρώνοντας επί τόπου τα απαραίτητα έγραφα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Όπως με έμφαση τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς, στην Αιτωλοακαρνανία η Ένωση επωμίζεται τη συμπλήρωση 20.000 αιτήσεων, γεγονός που καταδεικνύει και την αξιοπιστία του Συνεταιρισμού. Ο τεράστιος αυτός όγκος, όμως, δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις απ’ τα χρονοδιαγράμματα, καθώς θα είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί το έργο, αν όλοι απευθυνθούν στην Ένωση την τελευταία εβδομάδα. Κάλεσε έτσι τους παραγωγούς να ακολουθούν τις οδηγίες και να διευκολύνουν την όλη διαδικασία, προς όφελός τους.