Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Μόνη εγγύηση η Ένωση Αγρινίου

Μαζική ήταν η ανταπόκριση των παραγωγών και στη σημερινή ημερίδα της Ένωσης Αγρινίου, που πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του κοινοτικού καταστήματος Χαλκιοπούλων, στο πρώην δημαρχείο Ινάχου.DSC_0137 - Αντίγραφο

Η παρουσία και το ενδιαφέρον των αγροτών του ορεινού Βάλτου χαιρετίστηκε απ’ τον αντιδήμαρχο Αμφιλοχίας Γ. Σιατή, ο οποίος και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με την Ένωση Αγρινίου, παρουσιάζοντας συνοπτικά μια σειρά από πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής σε θέματα που αφορούν τον αγροκτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής. Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ένωσης Θ. Κουτσουπιάς εστίασε στην παρέμβαση του Συνεταιρισμού στην ευρύτερη περιοχή και, με δεδομένο ότι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας στο Χαλκιόπουλο και τα γύρο χωριά είναι η κτηνοτροφία, εστίασε στην ΑΜΦΙΓΑΛ και το πώς η εν λόγω επένδυση θα διαμορφώσει νέες συνθήκες, που μόνο θετικό πρόσημο θα έχουν για τους παραγωγούς.

Όπως συνέβη και σε προηγούμενες ημερίδες, οι παριστάμενοι αγρότες, αφού άκουσαν την ενδιαφέρουσα και πλήρων κατατοπιστική παρουσίαση των αλλαγών που εισάγει η νέα ΚΑΠ και του τρόπου με τον οποίο θα γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ τις επόμενες μέρες, έθεσαν σειρά άλλων ερωτημάτων, επεκτείνοντας τη συζήτηση σε γενικότερα θέματα αγροτικής πολιτικής. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα διαχωρισμού της Οργάνωσης από τις συχνά εχθρικές, όπως τονίστηκε, υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, με τον κ. Κουτσουπιά να εξηγεί, με οικεία για τους παραγωγούς παραδείγματα, την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλει η Ένωση προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των αγροτών του νομού μας, αλλά και αυτή της διευκόλυνσης και υποστήριξής τους σε ότι έχει να κάνει με την ίδια την καθημερινότητα του επαγγέλματός τους.

Μίλησε, έτσι, για νόμους που άλλαξαν προς όφελος της Αιτωλοακαρνανίας την τελευταία στιγμή, ύστερα από μεγάλη πίεση και αγώνα, για παρεμβάσεις που σαν αποτέλεσμα είχαν να προληφθούν ολέθρια λάθη, για τη διαρκή εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των διαλαμβανομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ακριβώς για να αποφευχθούν καταστάσεις που θα οδηγούσαν σε μαρασμό την αγροτική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που έστω και την τελευταία ημέρα που είχε στη διάθεσή του το υπουργεία, προσάρμοσε την απόφαση εισάγοντας τον λεγόμενο «κόφτη του 30%», ώστε κανείς, σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να έχει μεγαλύτερες απώλειες ή εκείνη για τα βοσκοτόπια κατά τρόπο που τελικά δεν θα χαθούν τα 40 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, αλλά και την απόφαση που λαμβάνει υπ’ όψιν της τις διαφορές με τις βόρειες χώρες και επιτρέπει τον χαρακτηρισμό εκτάσεων που πράγματι χρησιμοποιούνται για βοσκή στη χώρα μας, όπως και η απόφαση που επιτρέπει την εξαίρεση των βοσκοτόπων απ’ τη ρήτρα της διαφοροποίησης έως 10% μόνο κτλ. κτλ.

Επίσης, με αφορμή άλλες ερωτήσεις παραγωγών, ο κ. Κουτσουπιάς είχε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι «η Ένωση είναι εδώ από το 1930 και θα είναι και το 2130», κάνοντας το διαχωρισμό από «διάφορους περαστικούς», που καμία εγγύηση δεν παρέχουν, καμιά ασφάλεια και που, φυσικά, δεν είναι στην υπηρεσία του αγρότη της περιοχής, παρά ενδιαφέρονται μόνο και όχι πάντα με σύννομες ενέργειες, για το ατομικό τους συμφέρον. Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η Ένωση Αγρινίου, επισημαίνοντας ότι η Οργάνωση είναι καθημερινά δίπλα στον παραγωγό.

Έννοιες όπως η σύγκλιση και τα στάδια αυτής, η περιφερειοποίηση, το πρασίνισμα, η ρήτρα απροσδόκητου οφέλους, το διαχειριστικό σχέδιο κ.α. επεξηγήθηκαν επαρκώς, με προβολή διαφανειών και με παραδείγματα, απ’ τον εισηγητή της Ένωσης Αγρινίου, ο οποίος και παρουσίασε βήμα προς βήμα τη διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αποσαφηνίζοντας το τι τελικά προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 είναι έτος αναφοράς, καθώς από τη δήλωση ΟΣΔΕ που θα υποβάλουν σε λίγες ημέρες οι αγρότες, θα εξαρτηθούν οι επιδοτήσεις και για τα επόμενα χρόνια. Η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ, είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. Στην συνέχεια  βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς. Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων  υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις. Τέλος αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ, οι αγρότες θα χάσουν οριστικά τα δικαιώματα, ακόμη κι αν καλλιεργούν εκτάσεις ή εκτρέφουν ζώα.

Για την περεταίρω διευκόλυνση των παραγωγών, η Ένωση Αγρινίου έχει συγκροτήσει συνεργεία, που θα μεταβούν σε όλα τα χωριά. Η επόμενη και τελική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στις 7.30 το απόγευμα.