Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Η αλήθεια για το ζωικό κεφάλαιο

Τι πραγματικά ισχύει στην Αιτωλοακαρνανία. Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων.e (1)

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερώτηση: «Υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που καταγράφεται ως ζωικό κεφάλαιο στην Αιτωλοακαρνανία και στον πραγματικό αριθμό των ζώων. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς, αν δει τις παραδόσεις γάλακτος. Τι έχετε να πείτε για αυτό; Εσείς δεν είστε υπεύθυνοι;».

Ξεκάθαρα …ΟΧΙ, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Η Ένωση δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Αν το επιχειρούσαμε, άλλωστε, θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντιποίηση αρχής και να βρεθούμε κατηγορούμενοι!

Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και, συμφωνούμε, εκεί πρέπει να στραφούμε όλοι, ώστε να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις μπορεί να υπάρχουν. Και εμείς είμαστε οι πρώτοι που επιδιώκουμε, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, όχι με λόγια, την απαλλαγή από καταστάσεις που σε τελική ανάλυση βαίνουν σε βάρος της τοπικής παραγωγής και της οικονομίας. Και ήταν η Ένωση Αγρινίου που στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ ζήτησε όλα τα συνδεδεμένα προϊόντα να πληρώνονται με βάση τις παραδόσεις (γάλα, κρέας, ρύζι κτλ.), πρόταση που υιοθετήθηκε απ’ το υπουργείο, με εξαίρεση τα βοοειδή, όπου οι διασταυρώσεις γίνονται με βάση τις γεννήσεις.

Μόλις προχθές, στην ημερίδα στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θ. Κουτσουπιάς, κάλεσε τους κτηνοτρόφους, που έχουν μεταβολές στο ζωικό τους κεφάλαιο, να σπεύσουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στο Μητρώο και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τώρα τους δίνεται, ώστε να απαλλαγούν απ’ την απειλή επιβολής προστίμου.

Πράγματι, στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων είναι καταγεγραμμένα ανενεργά ζώα. Και ύστερα απ’ τις τεράστιες απώλειες που υπήρξαν λόγω του καταρροϊκού πυρετού, αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που οφείλονται σε λανθασμένη ή ακόμη και ψευδή δήλωση. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες των πολιτών, σε όλους τους κλάδους. Μην ξεχνάμε ότι δεκαετίες τώρα, ένα απ’ τα κυρίαρχα ζητήματα πολιτικής, ήταν και παραμένει η περιβόητη πάταξη της φοροδιαφυγής. Ευθύνεται ο λογιστής, όμως, αν ο πολίτης υποβάλει, μέσω αυτού, αναληθή δήλωση εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων; Το ίδιο ισχύει κι εδώ: Τη δήλωση την κάνει ο κτηνοτρόφος. Η Ένωση απλώς αναλαμβάνει την υποστήριξή του κατά τη διαδικασία. Δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα ελέγχου.

Αν υπάρχουν περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, ας κάνουν τη δουλειά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Φυσικά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι άμοιροι ευθυνών δεν είναι και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Πόσο μάλλον εκείνοι οι οποίοι και, σε μια στρεβλή αντίληψη «συναδελφικής αλληλεγγύης», επικαλούμενοι φιλίες και συγγένειες, έχει παρατηρηθεί ότι σε διαδικασίες ελέγχου μεταφέρουν τα ζώα, ο ένας στον άλλον. Τέτοιες νοοτροπίες πρέπει να εξαλειφθούν.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όμως, στην εκφορά τέτοιων απόψεων. Και καλόν είναι να αποφεύγονται οι γενικεύσεις. Μην ξεχνάμε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα, ότι η κτηνοτροφία είναι η ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας. Είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού μας και οφείλουμε να το θωρακίσουμε, όχι να το υπονομεύουμε. Και πολύ περισσότερο οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές, να μη δίνουμε διαστάσεις που δεν υπάρχουν και να μην δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου έχει επενδύσει στον τομέα της κτηνοτροφίας και είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να μην υπάρχουν καταστάσεις που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα. Και όταν μιλάμε για επενδύσεις της τάξης των πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως η ΑΜΦΙΓΑΛ, γίνεται σαφές ότι οι όροι πρέπει να είναι καθαροί.

Σε επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η οποία και επίσης συμβουλεύει να δηλώνονται οι πραγματικοί αριθμοί, πληροφορηθήκαμε ότι μεταβολές-διορθώσεις στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων μπορεί πλέον να γίνουν για το 2015, καθώς η διαδικασία για το 2014 έχει ολοκληρωθεί. Για να είναι καλυμμένος κάποιος παραγωγός, πάντως, μπορεί να υποβάλει από τώρα υπεύθυνη δήλωση για τις απώλειες που είχε απ’ τον καταρροϊκό πυρετό, για παράδειγμα ή από άλλα αίτια. Πάντως, σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αλλάξουν οι καρτέλες με μεταβολές άνω του 10% απ’ την καταγραφή στην προηγούμενη δήλωση, χωρίς πρόστιμο.