Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Ζητούνται απαντήσεις για το Ερευνητικό Κέντρο

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των Ερευνητικών Ινστιτούτων ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

nees_kalliergeies_stevia_1

Ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη λειτουργία των Ερευνητικών Ινστιτούτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Πλατανιάς.

Όπως τονίζει ο κ. Πλατανιάς, ήδη η πρόταση της Περιφέρειας έχει δημοσιοποιηθεί και κοινοποιηθεί και αφορά στη λειτουργία και επαρκή στελέχωση του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πάτρας ως Κέντρου ερευνητικής δραστηριότητας για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και η επαναδραστηριοποίηση και στελέχωση τόσο του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών Πύργου, όσο και του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου υπό νέα ταυτότητα σύμφωνη με την υπάρχουσα πλούσια υποδομή της περιοχής, αμφότερα, παραρτήματα εκείνου της Πάτρας, ως κέντρα μεταφοράς της τεχνογνωσίας και ανάπτυξης πρότυπων αγροκτημάτων.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης, τονίζει πως «ο καλός σχεδιασμός της οργάνωσης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει όλες τις κατάλληλες υποδομές για να τον υποστηρίξει», ενώ δηλώνει πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πάντα στη διάθεση του ΕΛΓΟ ώστε να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για τις επιστημονικές, ερευνητικές και εργαστηριακές υποδομές και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να συνεργαστούν μαζί τους αλλά και με την ΓΓΕΤ για την ανάπτυξη του δικτύου αγροδιατροφικής ερευνητικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Να σημειωθεί πως το θέμα λειτουργίας ερευνητικών δομών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε και στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα, στο οποίο ζητούνται από τους αρμοδίους απαντήσεις σε ερωτήματα – αιτήματα. Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, η οποία εμπρόθεσμα συμμετείχε στη διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου, αποστέλλοντας κείμενο προτάσεων-ψήφισμα, βασικό αντικείμενο του οποίου ήταν η μετεξέλιξη του καταργηθέντος Καπνικού Σταθμού Αγρινίου σε πρότυπο Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση σε προϊόντα όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το ψήφισμα και τη σχετική ανακοίνωση:

Κέντρο Γεωργικής Έρευνας διεκδικεί η Ένωση Αγρινίου