Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ζημιές απ' τον παγετό

Σημαντικές καταστροφές σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία. Προθεσμία 15 ημερών για τις αναγγελίες στους ανταποκριτές.

ε (2)

 

Με ζημιές ξεκίνησε το 2015 για πολλούς αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως παραγωγούς ελιάς, εσπεριδοειδών και κηπευτικών σε περιοχές του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και της Αμφιλοχίας. Αιτία ο ισχυρός παγετός που σχηματίζεται κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, συνέπεια των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της υψηλής υγρασίας.

Στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο έχουν ήδη αναφερθεί σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, με τους παραγωγούς πάντως να ανησυχούν ιδιαίτερα για το φυτικό κεφάλαιο, για τα ίδια τα δέντρα.

Οι αναγγελίες πρόκειται σημαντικά να αυξηθούν τις επόμενες μέρες, καθώς οι αγρότες σπεύδουν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, στα ΚΕΠ και στις Τοπικές Κοινότητες, ώστε να υποβάλλουν δήλωση.

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Η εικόνα για το μέγεθος και την έκταση των ζημιών θα ξεκαθαρίσει σε δέκα περίπου ημέρες. Ο παγετός, ωστόσο, συνεχίζεται, ενώ απ’ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, γεγονός που ανησυχεί έτι περεταίρω τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής.