Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Σε διαρκή υπονόμευση ο αγροτικός τομέας

Περαιτέρω μείωση στην προστιθέμενη αξία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και στο εισόδημα των αγροτών δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.ενωση αγρινιου (2) - Αντίγραφο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε προ ημερών τα αποτελέσματα των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας, έτους 2013, καθώς και  τα  αντίστοιχα  αναθεωρημένα  στοιχεία  των  ετών  1993 -2012.  Οι  Οικονομικοί  Λογαριασμοί  Γεωργίας αναφέρονται στο Εισόδημα των δραστηριοτήτων του γεωργικού κλάδου (γεωργία – κτηνοτροφία), αποτελούν δορυφορικό λογαριασμό του συστήματος των Εθνικών Λογαριασμών και παρέχουν συμπληρωματικά στοιχεία για τον γεωργικό κλάδο.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που ως σκληρή πραγματικότητα βιώνει στην καθημερινότητά του ο αγρότης, την περαιτέρω μείωση, δηλαδή, του εισοδήματός του. Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στους συντελεστές παραγωγής, η οποία από το 2010 ως το 2013 υπερ-τριπλασιάστηκε, σε συνάρτηση, βέβαια, με μια σειρά από πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που οδηγούν σε μαρασμό την ελληνική γεωργοκτηνοτροφία, συντέλεσε στο να είναι οι δείκτες απογοητευτική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση ασφαλιστικής εισφοράς ΟΓΑ, τη μείωση επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες, τη μείωση επιδότησης του Ε.Φ.Κ. Πετρελαίου, τη μείωση προγραμμάτων γεωργίας, την έκτακτη εισφορά σε επαγγελματίες αγρότες για τους Φ/Β σταθμούς, την επιβολή νέων φόρων στους αγρότες (π.χ. ο νόμος 4110/2013), την κατάργηση απαλλαγής φόρου Α.Σ.Ο., την επιβάρυνση αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ, ακόμη και την περεταίρω μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ. Αυτά και άλλα τινά, δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσουν σε δραματική μείωση στην προστιθέμενη αξία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Οικονομικοί Λογαριασμοί Γεωργίας σε  τρέχουσες τιμές.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται για τα έτη 2010- 2013, οι συναλλαγές βάσει των οποίων υπολογίζεται  το εισόδημα στο γεωργικό κλάδο και οι συνιστωσες του.

1 (1)

 

Οι  ετήσιες ονομαστικές μεταβολές των ανωτέρω μεγεθών έχουν ως ακολούθως:

2 (1)

 

Οικονομικοί Λογαριασμοί Γεωργίας σε σταθερές τιμές προηγούμενου έτους. 

Οι  συναλλαγές  των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας σε σταθερές τιμές προηγούμενου έτους, αφορούν στην Προστιθέμενη Αξία και τις συνιστώσες της.

3 (1)

 

Οι  ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) έχουν ως εξής:

4 (1)

Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας προέρχονται από ένα εύρος

πηγών, το οποίο περιλαμβάνει έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

καθώς και διοικητικές πηγές δεδομένων, οι οποίες διαφέρουν ως προς την επικαιρότητα.

Η Ένωση Αγρινίου διαχρονικά παρεμβαίνει όπου και όπως μπορεί, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς τα συναρμόδια υπουργεία, σε μια προσπάθεια να καταδείξει την ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης του αγροτικού τομέα. Το αρνητικό πρόσημο στους παραπάνω δείκτες, θα πρέπει, επιτέλους, σοβαρά να προβληματίσει τους έχοντες την πολιτική ευθύνη της λήψης των αποφάσεων. Τα στοιχεία του 2014 θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα, θα πρέπει, όμως, όλοι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες απώλειες. Ούτε για άλλες κενές υποσχέσεις…