Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Προσοχή στα παράνομα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Με απόλυτο σεβασμό στον παραγωγό και με πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπει η κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση προϊόντων φυτοπροστασίας, η Ένωση Αγρινίου προσφέρει τις ιδανικές λύσεις, με ασφάλεια για τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το ίδιο το προϊόνemporia_fytoprostateftika_2

Στο κατάστημά μας, οι παραγωγοί θα βρουν στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές τα σκευάσματα που ταιριάζουν στην καλλιέργειά τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη από το εξειδικευμένο μας προσωπικό.

Ωστόσο, η εισαγωγή, διακίνηση και χρήση μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) εξακολουθεί, δυστυχώς, να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, με επιπτώσεις τόσο στην ίδια την καλλιέργεια, που συχνά καταστρέφεται, όσο και στο περιβάλλον, αλλά και στη δημόσια υγεία.

Το αρμόδιο υπουργείο, έχοντας υπόψιν του τα περί διακίνησης και χρήσης τέτοιων σκευασμάτων, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του και ιδιαίτερα δια της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, έχει εγκαίρως απευθυνθεί σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στον κύκλο της διάθεσης φυτοπροστατευτικών, ενημερώνοντάς τους για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν:

Τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης όταν π.χ. ψεκάζει, τις οδηγείς για περίπτωση ατυχήματος κ.λ.π.

Το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα), εισάγεται είτε από παραγωγούς, είτε από «μεσάζοντες» Ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα για να μπορεί να πουληθεί άμεσα, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα, παρακάμπτοντας τελωνεία και υπηρεσίες ελέγχου.

Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή:

Φωτό αρχείου από παράνομα φυτοφάρμακα.  Η ανεξέλεκτη χρήση και απόριψη των υπολειμμάτων απειλεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Φωτό αρχείου από παράνομα φυτοφάρμακα.
Η ανεξέλεκτη χρήση και απόριψη των υπολειμμάτων απειλεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα.

Στη χώρα μας τα απαγορευμένα σκευάσματα κυκλοφορούν μέσω παράνομων εισαγωγών, υπάρχουν όμως και τα αποθέματα που δεν έχουν αποσυρθεί.

Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με το νόμο, «όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, κατέχει, διαθέτει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει ή χρησιμοποιεί μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή του οποίου ή άδεια διάθεσης στην αγορά έχει ανακληθεί ή για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου, τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις (3) μήνες έως ένα (1) έτος».

Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες, όπως αυτές εξεδόθησαν απ’ τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Η ετικέτα πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα

- Να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

- Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).

- Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην ελληνική γλώσσα.

- Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντομοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισμοί που καταπολεμά.

  1. Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων

- Μόνον καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρμακα. Ζήτησε συμβουλές για τη χρήση του.

  1. Ζητάτε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης

-Το τιμολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκμηριώνει την νόμιμη αγορά των προϊόντων.

-Ελέγξτε ότι στο τιμολόγιο αναφέρεται ακριβώς το γεωργικό φάρμακο που αγοράσατε.

  1. Να είστε προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρμακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ίδια γεωργικά φάρμακα

- Τα παράνομα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρμακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόμιμων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργεια γιατί κανείς δεν εγγυάται για το περιεχόμενό τους.

Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε αμέσως στις τοπικές αρχές. Η διακίνηση και πώληση παράνομων γεωργικών φαρμάκων τιμωρούνται με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.

Για οποιαδήποτε απορία, συμβουλή και για κάθε υποστήριξη, οι αγρότες μας μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Αγρινίου και στο κατάστημα φυτοπροστατευτικών, στην οδό Παπαϊωάννου, στο πάρκινγκ των καπναποθηκών Παπαπέτρου. Μπορούν ακόμη να επικοινωνούν στο 2641.0.69012