Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ναι στη γεωργική έρευνα, ...που χρειάζεται η περιοχή

Ομόφωνα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το ψήφισμα για τη διατήρηση λειτουργίας και τη στελέχωση όλων των ερευνητικών δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα. 300-1-81700 - Αντίγραφο

Τη σχετική εισήγηση έκανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης  κ. Πλατανιάς, ο οποίος και κατήγγειλε την προκλητική προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για ερευνητική υποβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα της Δυτικής Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη προκήρυξη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη στελέχωση των ερευνητικών δομών της χώρας, σύμφωνα με την οποία, από τις εκατό (100) προκηρυχθείσες θέσεις ερευνητών πανελληνίως, μόλις μία (1) αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στο σχέδιο νόμου για τη νέα δομή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με το οποίο, μετά την παύση λειτουργίας του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, καταργείται και το Ινστιτούτο Αμπέλου & Οπωροκηπευτικών Πύργου, ενώ το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας υποβαθμίζεται σε παράρτημα του αντίστοιχου Ινστιτούτου της Λάρισας.

Ειδικότερα, ο κ. Πλατανιάς σημείωσε ότι:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βασίζεται σε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα παραγωγής προϊόντων και της ύπαρξης της κατάλληλης υποδομής (Πανεπιστήμιο και ΑΤΕΙ με Τμήματα κατεύθυνσης στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών/ιχθυοκαλλιεργητικών προϊόντων, ευνοϊκό κλίμα, πρώιμα παραγόμενα προϊόντα, καινοτομία στην παραγωγή, ονομαστές μεταποιητικές και εμπορικές μονάδες για εξαγώγιμα προϊόντα, πρότυπο εδαφολογικό εργαστήριο, ανάπτυξη καινοτόμων συμπράξεων αγροδιατροφής και Δημοπρατηρίων, κ.α.) στα οποία μπορεί να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η εφαρμοσμένη έρευνα στον αγροτικό τομέα της Περιφέρειας. Επομένως είναι πάγια θέση της Περιφέρειας τόσο η διατήρηση λειτουργίας του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πάτρας και του Ινστιτούτου Αμπέλου & Οπωροκηπευτικών Πύργου και η επαναλειτουργία του πρώην Καπνικού Σταθμού Αγρινίου (με νέο προτεινόμενο όνομα ως Ινστιτούτο Υδάτινων Πόρων και Ιχθυοκαλλιέργειας), όσο και η επαρκής στελέχωση τους με ερευνητές ειδικοτήτων που ανταποκρίνονται στο αγροδιατροφικό προφίλ και την υποδομή καθεμιάς από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες».

Το Ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, ζητά την απασχόληση τουλάχιστον 10 ερευνητών με ειδικότητες:

Για την Αχαΐα: Γεωργικής Εντομολογίας, Αμπελουργίας-Οινολογίας, Εμπορίας (marketing) Τροφίμων.

Για την Ηλεία: Οινολογίας, Ποιότητας Εδάφους/Εδαφολογίας, Λαχανοκομίας.

Για την Αιτωλοακαρνανία: Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Υδρολογίας, Ιχθυολογίας-Υδροβιολογίας, Ανάπτυξης & Λειτουργίας Ιχθυοκαλλιεργειών.

Επίσης, στο ίδιο Ψήφισμα, προτείνεται η δημιουργία «Ερευνητικής Σύμπραξης», η οποία θα πιστοποιείται με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Παιδείας, και στην οποία θα συμμετέχουν τα τρία Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρειά και οι ερευνητικοί φορείς του νέου Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με το νέο νόμο, έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτόν και οι ερευνητικές δραστηριότητες του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η Ένωση Αγρινίου, που έγκαιρα ανέδειξε το θέμα, λαμβάνοντας μέρος στη διαβούλευση με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και ψηφίσματος που μαζί με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Θωμά Κουτσουπιά συνυπέγραψαν η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ομοθυμία, διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το ζητούμενο για την περιοχή είναι ένα Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και κυρίως στην ελιά και τα εσπεριδοειδή.

Υπενθυμίζουμε το σχετικό απόσπασμα του ψηφίσματος που από τις 30 Οκτωβρίου η Ένωση Αγρινίου κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο:

“Ζητάμε την επαναλειτουργία του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, ο οποίος απ’ το 1933 μέχρι το 2010 λειτουργούσε σε πρότυπες εγκαταστάσεις δίνοντας κατευθύνσεις στην αγροτική οικονομία, υλοποιώντας μελέτες και εφαρμόζοντας ερευνητικά προγράμματα για νέες καλλιέργειες, νέες μεθόδους κ.τ.λ., έχοντας ουσιαστική συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία. Ο πρώην Καπνικός Σταθμός, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών, μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση σε προϊόντα όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή, συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, το ερευνητικό του έργο στα αρωματικά, ενεργειακά, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά, όπως και σε μια σειρά από νέες καλλιέργειες, παρέχοντας πάντα ουσιαστικές κατευθύνσεις και διεξόδους στον παραγωγό. Σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων έχει αγροπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και τα οποία έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στον τομέα, αλλά και με τα Τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, ένα τέτοιο Ερευνητικό Κέντρο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο, σε πανελλαδικό επίπεδο”.