Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Πέντε δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τους κτηνοτρόφους

 Μετά τη σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων και τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκαν τα εξής:

4 - Αντίγραφο

  1. Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 – 2012.

  1. Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
  1. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ήδη, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.
  1. Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα συνολικές αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ. Δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να εξαντληθεί κάθε οικονομική δυνατότητα μέσα στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, προκειμένου να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι που δοκιμάζονται από τη νόσο και θανατώνουν τα ζώα τους.
  1. Ως προς τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού έχει υποβληθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμένεται η έγκρισή του.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, προωθείται οριστική λύση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Καρασμάνης, εντάσσονται ως επιλέξιμες για ενίσχυση, οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Για τις τρέχουσες πληρωμές έχουν γίνει επιμέρους κινήσεις που εξομαλύνουν την καταβολή των ενισχύσεων.