Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Καταιγίδα προβλημάτων

Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα, που συνοδεύτηκε από χαλάζι και δυνατή ανεμοθύελλα.

3

Η πραγματικά δυνατή καταιγίδα, η οποία και συνοδεύτηκε από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, που σε ορισμένα σημεία είχε τέτοια διάρκεια, ένταση και μέγεθος πάγου που κατέστρεψε ολοσχερώς την παραγωγή, οδήγησε κατά δεκάδες σήμερα το πρωί τους αγρότες στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, στα ΚΕΠ και στις Τοπικές Κοινότητες, ώστε να υποβάλλουν δήλωση αναγγελίας ζημιάς, προς τον ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Το χαλάζι, που είχε μέγεθος μικρού καρυδιού, έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και οι περισσότερες αναγγελίες προέρχονται από παραγωγούς στη ζώνη από Νεάπολη μέχρι Καινούριο (Παναιτώλιο, Ν. Αβώρανη, Kαμαρούλα, Ρουπακιάς, Αγ. Ιωάννης κ.α.). Φυσικά, όπου πέρασε το χαλάζι, η καταστροφή, στις ελιές κυρίως, είναι ολοκληρωτική. Σημειώνουμε ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής.

Με δεδομένο ότι η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ θα βγουν για τις εκτιμήσεις τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί, τέλος,  ότι για την περιοχή της Γουριάς, όπου ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα, η διαδικασία αποζημίωσης θα είναι χρονοβόρος, καθώς θα γίνει μέσω των ΠΣΕΑ, αφού ο ΕΛΓΑ καλύπτει μόνο τον καρπό και όχι τα ίδια τα δέντρα.