Απλούστεροι κανόνες και εξαιρέσεις για τις διατηρητέες ποικιλίες φυτών.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για το φυτικό και δασικό αναπαραγωγικό υλικό, ώστε να διασφαλιστούν υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά και ποικίλα φυτά και δάση στην ΕΕ.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις του για αλλαγές στους νέους κανονισμούς σχετικά με την παραγωγή και εμπορία φυτικού (431 ψήφοι υπέρ, 104 κατά και 82 αποχές) και δασικού (416 ψήφοι υπέρ, 61 κατά και 136 αποχές) πολλαπλασιαστικού υλικού.

Φυτικό αναπαραγωγικό υλικό

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να επιτραπεί στους αγρότες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους περιορισμένη ποσότητα οποιουδήποτε είδους φυτικού αναπαραγωγικού υλικού.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα θα πρέπει να καθορίζεται από την Επιτροπή για κάθε είδος. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να επεκτείνει τις απαιτήσεις για την παραγωγή φυτικού αναπαραγωγικού υλικού στις εισαγωγές στην ΕΕ.

Για να υποστηριχθεί η διατήρηση των φυτογενετικών πόρων, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να διευκολυνθεί η εμπορία διατηρητέων ποικιλιών. Πρόσβαση, η πώληση και η μεταβίβαση διατηρητέων ποικιλιών σε μικρές ποσότητες πρέπει να εξαιρεθούν από τους κανόνες, σύμφωνα με το εγκριθέν ψήφισμα. Το κείμενο παρατείνει επίσης την περίοδο καταχώρισης των διατηρητέων ποικιλιών σε 30 έτη.

Δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την υποχρεωτική αμοιβαία συνεργασία των κρατών μελών για τη διασφάλιση της προμήθειας δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε διασυνοριακές περιοχές που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα ή καταστροφές.

Τονίζουν επίσης την ανάγκη να καταστεί ιχνηλάσιμο το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό από τη συλλογή έως την εμπορία. Οι παραγωγοί δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού θα πρέπει να έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν στις εθνικές αρχές την πρόθεσή τους να υλοτομήσουν δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό πριν από τη συγκομιδή, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οργάνωση των ελέγχων, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στο κείμενο που εγκρίθηκε.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να επιτραπεί στους επαγγελματίες που διαθέτουν επαρκείς ικανότητες, υποδομές και πόρους να εκδίδουν επίσημες ετικέτες που συνοδεύουν μεμονωμένες παρτίδες δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής. Η ετικέτα θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν κωδικό QR με οδηγίες σχετικά με τον τρόπο φροντίδας, αποθήκευσης και φύτευσης του δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού, λένε οι ευρωβουλευτές.

Τους φακέλους θα παρακολουθήσει το νέο Κοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές της 6ης και 9ης Ιουνίου.



Εττικέτες:
αγρότες ΕΕ γεωργία