Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τις ανάγκες των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο πλαίσιο του μέτρου «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» σε συνέχεια της ενδελεχούς έρευνας, που διεξήχθη κατά την οποία συγκεντρώθηκαν οι ανάγκες από 41 Συνεταιρισμούς μέλη μας ανά την Ελλάδα.

Η επιστολή:

«Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) στο Μέγαρο Μαξίμου (13/02/2024) και με αφορμή το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε, μεταξύ άλλων για την ανάγκη πρόσβασης των Συνεταιρισμών στις ΑΠΕ και πέραν των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, έχουμε να σας πληροφορήσουμε τα κάτωθι:

Κατά τη διάρκεια της από κοινού σύσκεψής μας, ζητήσατε, να σας καταγράψουμε τις ανάγκες των Συνεταιρισμών σε ΑΠΕ, ώστε να εξετάσετε με τους αρμόδιους υπουργούς τη δυνατότητα κατανομής και πρόσβασης στο δίκτυο για ισχύ ΑΠΕ έως 50 ΜW. Η διάθεση των 50 ΜW μπορεί, να ακολουθήσει, τις ίδιες προϋποθέσεις του πετυχημένου μέτρου, που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση για τα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με στόχο την περαιτέρω στήριξη των αγροτών  για τη μείωση του κόστους ενέργειας.  

Μετά από ενδελεχή έρευνα των παραγωγικών Συνεταιρισμών-μελών μας απ’ όλη τη χώρα, συγκεντρώσαμε το ενδιαφέρον τους για άμεση εγκατάσταση ΑΠΕ που ανέρχεται σε 35 MW. Με τα λεπτομερή αυτά στοιχεία, εκτιμούμε ότι η αρχική σας πρόταση για κατανομή 50 MW, ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες, καλύπτοντας και τις νέες για τα επόμενα δύο χρόνια. Για τη συγκέντρωση των στοιχείων έχει ενημερωθεί και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα με την υφυπουργό, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου και το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. (22/02/2024) με θέμα τις ανάγκες των αγροτών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρακαλούμε, για την προώθηση της κατανομής των 50 ΜW για εγκαταστάσεις ΑΠΕ για τους παραγωγικούς Συνεταιρισμούς της χώρας στο πλαίσιο του μέτρου «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».