H Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακήρυξε, με ψήφισμά του, το 2026 ως Διεθνές Έτος της Αγρότισσας.

 

Το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εγκρίθηκε με συναίνεση, καλεί τον FAO, σε συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύουν στη Ρώμη, να διευκολύνει την εφαρμογή και την τήρηση του Διεθνούς Έτους της Αγρότισσας.

Καλεί επίσης τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τους οργανισμούς του ΟΗΕ, άλλους διεθνείς οργανισμούς και ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότισσες σε όλο τον κόσμο στα αγροδιατροφικά συστήματα, καθώς και τη συμβολή τους στην επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και την εξάλειψη της φτώχειας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Έτος της Αγρότισσας 2026 θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών και δράσεων κατά των εμποδίων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες σε όλα τα αγροδιατροφικά συστήματα, καθώς και για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης όλων των γυναικών στη γεωργία.

Ο εορτασμός θα τονίσει επίσης τον ζωτικό ρόλο των γυναικών αγροτών και άλλων γυναικών της υπαίθρου στη διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των οικογενειών τους και στη συμβολή τόσο στην αγροτική όσο και στην εθνική οικονομία.

Οι γυναίκες στα αγροδιατροφικά συστήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Η πρόσφατη έκθεση του FAO, The Status of Women in Agrifood Systems, προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική των φύλων στα αγροδιατροφικά συστήματα.

Δίνει έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών σε κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες και καλεί όλους τους παράγοντες να γεφυρώσουν σημαντικά χάσματα στην παραγωγικότητα και τους μισθούς των γυναικών και να εργαστούν για τη χειραφέτηση των γυναικών που εργάζονται στα αγροδιατροφικά συστήματα.

Επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση του FAO να εμβαθύνει την εστίασή του στην ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών, η οποία περιλαμβάνει την υποστήριξη πλαισίων πολιτικής που επιδιώκουν την αντιμετώπιση κοινωνικών κανόνων και διαρθρωτικών περιορισμών και τη χρήση προσεγγίσεων μετασχηματισμού των φύλων σε μεγαλύτερο βαθμό στα έργα και τον προγραμματισμό μας για αγροτική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 39% του παγκόσμιου γεωργικού εργατικού δυναμικού, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές διακρίσεις, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις στην ιδιοκτησία γης και ζώων, την πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς θέσεις εργασίας, τη δίκαιη αμοιβή, τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση σε πιστώσεις και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ζητεί παγκόσμια δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτών των παγιωμένων ανισοτήτων για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων στα αγροδιατροφικά συστήματα.

Επιπλέον, μια άλλη πρόσφατη έκθεση του FAO, The Ununfair Climate, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους αγροτικούς πληθυσμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες όπως οι γυναίκες, οι νέοι και τα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Αντλώντας δεδομένα από 24 χώρες σε πέντε περιοχές του κόσμου, η έκθεση ενσωματώνει κοινωνικοοικονομικούς δείκτες με γεωαναφερόμενα κλιματικά δεδομένα, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κλιματικοί στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν τα εισοδήματα, την κατανομή της εργασίας και τις προσαρμοστικές στρατηγικές.

Διαπιστώνει, για παράδειγμα, ότι η αύξηση κατά 1°C των μακροπρόθεσμων μέσων θερμοκρασιών συνδέεται με μείωση κατά 34% των συνολικών εισοδημάτων των νοικοκυριών με επικεφαλής γυναίκες, σε σχέση με εκείνα των νοικοκυριών με επικεφαλής άνδρες.

Για τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους της Αγρότισσας το 2026, ο FAO αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο των γυναικών της υπαίθρου στα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα και δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Μέσω συντονισμένων προσπαθειών και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, των φορέων των Ηνωμένων Εθνών, της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του ιδιωτικού τομέα, των αυτοχθόνων πληθυσμών, των τοπικών κοινοτήτων, των ατόμων και άλλων φορέων, το Έτος θα επιδιώξει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα.

 

 

Εττικέτες:
FAO αγρότες