Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

H ΕΕ προετοιμάζεται για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα το 2024 

Χθες, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς συναντήθηκε με τον Ιταλό Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών κ. Nello Musumeci στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την άντληση διδαγμάτων από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 54 εκπρόσωποι από 30 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Από κοινού εντόπισαν και αντάλλαξαν διδάγματα που αντλήθηκαν και ορθές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Μηχανισμού όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη Βολιβία, τον Καναδά, τη Χιλή και την Τυνησία το 2023. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η σημερινή συνάντηση θα επικεντρωθεί όχι μόνο στις δασικές πυρκαγιές αλλά και στις πλημμύρες, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού.

Τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω βελτίωση της αντίδρασης της ΕΕ, καθώς και για την ενσωμάτωση των σχετικών πορισμάτων στα προγράμματα κατάρτισης. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα συναντηθεί επίσης με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών κ. Antonio Tajani και με τον Υπουργό της Αγίας Έδρας που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με άλλα κράτη, Αρχιεπίσκοπο κ. Paul Richard Gallagher.

Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο επαναλαμβανόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στις 6 Αυγούστου, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά εντός της ίδιας ημέρας τόσο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από πλημμύρες όσο και για πυρκαγιές, όταν οι πλημμύρες έπληξαν τα δύο τρίτα της Σλοβενίας και οι πυρκαγιές μαίνονταν στην Κύπρο. Αυτό τονίζει περαιτέρω την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των φυσικών καταστροφών και την ταυτόχρονη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη και παγκοσμίως.