Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

"Χαμένος καρπός": εμφανίστηκε και στην Ελλάδα το παράσιτο Spodoptera frugiperda

Σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο τού ΥΠΑΑΤ, επιβεβαιώθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η παρουσία τού επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις ΠΕ Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής της χώρα μας.

Το έντομο εντοπίστηκε σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο τού Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Πρόκειται για ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. [Παράρτημα ΙΙ τού Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072] και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω τού σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης.

  • Θεωρείται ως παράσιτο και μπορεί να βλάψει και να καταστρέψει μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών, γεγονός που προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Η επιστημονική του ονομασία προέρχεται από το frugiperda, το οποίο στα λατινικά σημαίνει χαμένος καρπός. Ονομάστηκε έτσι λόγω της ικανότητας του είδους να καταστρέφει τις καλλιέργειες.

Προσβάλλει περισσότερα από 80 είδη φυτών, μεταξύ άλλων τον αραβόσιτο και άλλα σιτηρά. Ο αραβόσιτος είναι η καλλιέργεια που πλήττεται περισσότερο στην Αφρική.

Πέρα αυτών, σημαντικές ζημιές προκαλεί και καλλιέργειες όπως βαμβάκι, σταυρανθή, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα και πελαργόνια) σε όλο τον κόσμο.

Το έντομο παρακολουθείται συστηματικά στα πλαίσια τού Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών.

Το S. frugiperda έχει μεγάλο αριθμό γενεών ανά έτος. Τα ενήλικα έχουν την ικανότητα πτήσης 100 χιλιομέτρων σε μία νύχτα. Εξαιτίας τού γεγονότος ότι είναι έντομο-εισβολέας δεν έχει εξειδικευμένους φυσικούς εχθρούς στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί και οι πληθυσμοί του συνεχίζουν να αυξάνουν.

Με βάση τον νέο Εκτελεστικό Κανονισμό που είναι σε ισχύ, έχουν τεθεί πρόσθετοι περιορισμοί στην εισαγωγή καρπών των ειδών Capsicum, Momordica, Solanum aethiopicum, S. macrocarpon και S. melongena (μελιτζάνα), φυτών Asparagus officinalis (σπαράγγι), Zea mays (αραβόσιτος, εκτός της ζωντανής γύρης, των καλλιεργειών φυτικών ιστών και των σπόρων), Chrysanthemum, Dianthus και Pelargonium (εκτός των σπόρων).

Σε περίπτωση εντοπισμού ασυνήθιστων συμπτωμάτων ή έστω και με υπόνοια παρουσίας ύποπτων προνυμφών σε κάποια καλλιέργεια, παρακαλείστε να ενημερώνετε άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της οικείας ΔΑΟΚ.

Σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο δείτε ΕΔΩ.