Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών σημείωσαν αύξηση 16% το 2022

Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών σημείωσαν αύξηση 16% το 2022, λέει η spiritsEUROPE και υποστηρίζει τη διαφοροποίηση του εμπορίου εν μέσω προκλήσεων του 2023 για βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι εμπορικές πολιτικές της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα του τομέα των αλκοολούχων ποτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την ετήσια εμπορική ανασκόπηση της spiritsEUROPE, που παρουσίασε ο ΣΕΑΟΠ, οι εξαγωγές αλκοολούχων  ποτών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά +16% το 2022, φτάνοντας τα 9,74 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το 2023 παρουσιάζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού πληθωρισμού, του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και των γεωπολιτικών εντάσεων, που δημιουργούν αβεβαιότητα. Η εμπορική πολιτική της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Η SpiritsEUROPE σε συνεργασία με την Brazilian Spirits Trade Association (ABBD) και το Brazilian Institute of Cachaça (IBRAC), παρουσίασαν κοινή δήλωση στον Pedro Miguel da Costa e Silva, πρεσβευτή της Βραζιλίας στην ΕΕ. Η δήλωση προτρέπει την ταχεία οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur έως το τέλος του έτους.

Η Pauline Bastidon, διευθύντρια εμπορίου και οικονομικών υποθέσεων, της spiritsEUROPE, δήλωσε: «Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις εξαγωγές αλκοολούχων ποτών στην ΕΕ και έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία του διεθνούς εμπορίου ως μοχλού ανάπτυξης για τον κλάδο μας. Ωστόσο, αυτή η εξαιρετική απόδοση έχει απειληθεί, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αρχίζουν να επηρεάζουν τις εξαγωγές σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ενώ οι αυξανόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις κινδυνεύουν να επηρεάσουν τις εξαγωγές μας στις αναδυόμενες αγορές».

«Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει  μια εμπορική πολιτική εξωστρεφή, ποικιλόμορφη, καθώς η διαφοροποίηση και όχι ο προστατευτισμός ή η μονομερής στάση είναι το καλύτερο στοίχημά μας ενάντια στην αυξανόμενη αστάθεια και τις εντάσεις που βλέπουμε στον ορίζοντα», πρόσθεσε ο Bastidon.

Μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με μεγάλους εμπορικούς εταίρους είναι ζωτικής σημασίας για να επικεντρωθεί  ο κλάδος στις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό βέβαια με νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ (ΣΕΣ), στενότερη ρυθμιστική συνεργασία και εμπορική διπλωματία, και εφαρμογή ενεργής πολιτικής προώθησης.

Ο Ulrich Adam, γενικός διευθυντής της spiritsEUROPE, δήλωσε: «Με το 85% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης να προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εκτός Ευρώπης την επόμενη δεκαετία, μια φιλόδοξη εμπορική πολιτική της ΕΕ και η σύναψη νέων ΣΕΣ είναι απαραίτητη».

Το εμπόριο μπορεί να είναι μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαβάστε (Εδώ) την Εμπορική Ανασκόπηση 2023  του κλάδου για να δείτε φιλόδοξες και καινοτόμες ενέργειες από τις εταιρείες για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης.