Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Μειώνονται οι τιμές, ...αλλά όχι στην Ελλάδα

Τα στοιχεία των δεικτών γεωργικών τιμών που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat δείχνουν ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022). 

Επιπλέον, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, η πρώτη μείωση από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Αυτά τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν περαιτέρω καθίζηση των παγκόσμιων γεωργικών αγορών μετά από μια περίοδο αναταραχής, η οποία χαρακτηρίστηκε από ισχυρή αύξηση της γεωργικής παραγωγής και των τιμών των εισροών. Σημειώστε ότι οι τιμές παραγωγής είναι οι τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες στην πύλη του αγροκτήματος.

Μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, η μέση τιμή της ΕΕ των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) αυξήθηκε κατά 2%. Αυτό αντιπροσώπευε σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 17% (πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022).

  • Οι πιο απότομες αυξήσεις τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μεταξύ των κύριων ομάδων προϊόντων παραγωγής ήταν για τα εσπεριδοειδή (κατά μέσο όρο +89%), το ελαιόλαδο (+48%) και τις πατάτες (+38%).

Αυτές οι αυξήσεις τιμών αντανακλούσαν σε μεγάλο βαθμό τους όγκους που επηρεάστηκαν από την ξηρασία.

  • Μεταξύ άλλων προϊόντων, αξίζει επίσης να επισημανθούν οι ισχυρές αυξήσεις τιμών για τα αυγά (+31%) και τους χοίρους (+28%). Αντίθετα, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν (- 31%), ενώ αυτές των πουλερικών (+4%) και του γάλακτος (-2%) παρέμειναν πιο σταθερές.

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 5%.

Αυτή η μείωση ακολούθησε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11% (πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022).

  • Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο έντονοι ρυθμοί μείωσης των τιμών ήταν τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-23%), η ενέργεια και τα λιπαντικά (-13%) και οι ζωοτροφές (-5%) .

Σε εθνικό επίπεδο, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ (17 από τις 27) συνέχισε να παρουσιάζει αυξήσεις των τιμών των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

  • Οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+22% ), Ελλάδα (+21%) και Ισπανία (+16%), χώρες που βίωσαν συνθήκες ξηρασίας. Αντίθετα, η Λιθουανία (-26%) και η Εσθονία (-15%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών.

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο έντονοι ρυθμοί αύξησης των μέσων τιμών σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναφέρθηκαν στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία (+6%), ενώ η Λιθουανία και η Ολλανδία κατέγραψαν τους πιο απότομους ρυθμούς πτώσης (και οι δύο -16 %).