Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό: θα μάθουμε επιτέλους να συνεργαζόμαστε;

Όλα του κόσμου τα καλά έχει ο ευλογημένος, ο απ’ το Θεό φιλημένος ετούτος τόπος. Έχει, όμως και τη μεγάλη κατάρα, αυτή που πέρασε στο DNA των πολιτών. Σαφέστατα και των αγροτών. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε για τα απλά και τα αυτονόητα, στο ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε αν έξω είναι μέρα ή νύχτα.

  • Απορούμε συχνά γιατί δεν έπιασαν τόπο τα χρήματα που όλα αυτά τα χρόνια έχουν πέσει στον αγροτικό χώρο μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και, στην αναζήτηση των αιτιών, αφού λιθοβολήσουμε ο ένας τον άλλον και αφού αποποιηθούμε κάθε δική μας ευθύνη, ξεχνάμε το βασικότερο όλων: ότι σε ένα χωριό με 20 οικογένειες θα βρούμε ίσως και περισσότερα από 20 τρακτέρ.

Γιατί; Διότι δεν είμαστε ικανοί να συνεργαστούμε. Να συμφωνήσουμε τρεις άνθρωποι και να αγοράσουμε ένα τρακτέρ που θα ανήκει σε όλους, αντί να πετάξουμε τα χρήματα σε καταστάσεις στον πυρήνα των οποίων θα βρούμε μόνο τον εγωισμό και την αλαζονεία μας.

Και φυσικά, με εμπεδωμένες νοοτροπίες του τύπου «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», δουλειά δεν κάνουμε. Το αντίδοτο σε αυτή την «ασθένεια», είναι οι Συνεταιρισμοί!

Τα συνεργατικά σχήματα της εθελούσιας ένωσης δυνάμεων, αυτά που μπορεί να ξεστράτισαν κάποιες φορές, μπορεί να έκαναν τα δικά τους λάθη και να έχουν τις δικές τους αμαρτίες (υπάρχουν, όμως, οι φωτεινές εξαιρέσεις και τα πραγματικά λαμπρά παραδείγματα), κράτησαν, όμως, Θερμοπύλες, διδάσκοντας τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Πάντως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, στη χώρα μας θα έπρεπε όλοι να ζούμε τουλάχιστον άνετα. Και οι αγρότες ιδιαίτερα, να είμαστε…βασιλιάδες!

Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Σε μια πλούσια χώρα. Που έχει τα πάντα.

  • Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να δυστυχεί. Τουλάχιστον όχι από οικονομικής άποψης. Υπό κανονικές συνθήκες…. Το πώς έχουμε καταφέρει, να πετύχουμε το κατάντημα που μας έχουν επιβάλει, είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αιτωλοακαρνανία:

⇒ Πνίγεται στα νερά…και νερό να ποτίσει ο αγρότης δεν έχει.

⇒ Ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής, τουρισμός όμως δεν υπάρχει.

⇒ Προγράμματα βγαίνουν και χρήματα ρέουν στις ανακοινώσεις σαν τον Αχελώο, ευρώ δεν κυκλοφορεί όμως.

Και πάει λέγοντας….

  • Και τι αλήθεια πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια της προόδου και του εκσυγχρονισμού; Μισό αιώνα πριν είχαμε βιομηχανία, είχαμε τεράστια αγροτική παραγωγή, είχαμε το πιο σύγχρονο αρδευτικό σύστημα, είχαμε αεροδρόμιο, είχαμε τραίνο. Και τι δεν είχαμε…

Όνειρα είχαμε, προσδοκίες, όρεξη για δουλειά και για δημιουργία.

Σήμερα έχουμε τα επιδόματα πείνας….και το face book! Μια χαρά τα καταφέραμε!

Το έχουμε πει πολλές φορές: πρέπει να δούμε τι δεν κάναμε σωστά. Και να ξαναπιάσουμε κάποια πράγματα απ’ την αρχή.