Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Εσπεριδοειδή: αντιμετώπιση εχθρών

Tεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.

Παρατηρείται σχετική ανομοιόμορφία στην ένταση εξάπλωσης των πληθυσμών των εχθρών. Συστήνεται επιμελής επιθεώρηση ειδικότερα σε οπωρώνες που είχαν έντονες προσβολές και παλαιότερα.

Εφαρμόστε καλλιεργητικά μέτρα και τεχνικές ώστε να εκμεταλλευτείτε τα ευνοϊκά αποτελέσματα τους. Καλύτερος αερισμός και φωτισμός της κόμης των δέντρων συμβάλλουν θετικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών.

Κοκκοειδή  - Κόκκινη ψώρα

Συνήθως σοβαρές προσβολές αναπτύσσονται σε περιοχές με υψηλή υγρασία, σε δέντρα με πυκνή βλάστηση όπως και σε παραμελημένους οπωρώνες. Η απόσπαση ή το ξέπλυμα των κοκκοειδών από τον καρπό είναι δύσκολη, ακόμα και μετά από το χειρισμό τους στα συσκευαστήρια.

Η καταπολέμηση είναι απαραίτητη –κατά προτίμηση συνδυαστική- στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από κάποιον ή/και από τους δύο παραπάνω εχθρούς.

Καθάρισμα των δένδρων ώστε να ευνοείται εσωτερικά ο καλός αερισμός και φωτισμός της κόμης. Σε δενδροκομεία που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές να γίνει καταπολέμηση με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα.

Τετράνυχοι

Μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικά προβλήματα απαιτούνται. Ο ζεστός και ξηρός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη πληθυσμών του εχθρού συστήνεται η προσεκτική επίβλεψη του οπωρώνα και τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα. Σε περίπτωση εμφάνισης να πραγματοποιηθεί χημική επέμβαση πριν αναπτυχθεί σε σημαντικά επίπεδα ο πληθυσμός.

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την εφαρμογή σκευασμάτων σύμφωνα με τις εγκρίσεις και τις οδηγίες ετικέτας.