Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

EUChooseSafeFood: η ασφάλεια των τροφίμων είναι θέμα επιστήμης

Μετά την επιτυχία της τελευταίας διετίας, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ εγκαινίασαν για τρίτη χρονιά την εκστρατεία #EUChooseSafeFood.

Η #EUChooseSafeFood έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές τροφίμων τους.

Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, συμπεριλαμβάνοντας 16 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους πολίτες να έχουν κριτική σκέψη όσον αφορά τις καθημερινές επιλογές που κάνουν σχετικά με τα τρόφιμα. Η εκστρατεία καλύπτει πολλά θέματα σχετικά με τα τρόφιμα και παρέχει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές, από συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν για να εξασφαλίσουν καλή υγιεινή τροφίμων στο σπίτι, για το πώς να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων μέχρι του τι γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιμετώπιση των τροφιμογενών ασθενειών.

Φέτος θα επικεντρωθεί στους τρόπους προστασίας από τροφιμογενείς νόσους, στον έλεγχο των τροφίμων για εντοπισμό τυχόν αλλεργιογόνων καθώς και στην ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

«Η EFSA συνεργάζεται με εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, υγιεινά και βιώσιμα. Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood συνδέει την επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων με τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές και να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των τροφίμων από όλους. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω ότι η εκστρατεία ενισχύεται όλο και περισσότερο, με τη συμμετοχή φέτος περισσότερων εθνικών εταίρων από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας από 25 έως 45 ετών, με έμφαση στους νέους γονείς και στα άτομα που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων και την επιστήμη. Παράλληλα, υπογραμμίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επιστημόνων που συνεργάζονται μεταξύ τους για την προστασία των καταναλωτών από διατροφικούς κινδύνους.

Απτά αποτελέσματα!

Κατά τα δύο πρώτα έτη της εκστρατείας, η #EUChooseSafeFood είχε θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και την κατανόηση της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ. Το ποσοστό όσων έγιναν αποδέκτες των μηνυμάτων της εκστρατείας που υπενθύμισαν ότι οι αποφάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων βασίζονται στην επιστήμη, αυξήθηκε από 2 στους 10 το 2021 σε 4 στους 10 το 2022.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ βελτιώθηκαν επίσης μεταξύ εκείνων που ήρθαν σε επαφή με την περσινή εκστρατεία: Το 70% των πολιτών ανέφεραν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2021.

Η έναρξη της εκστρατείας #EUChooseSafeFood σηματοδοτεί την αφετηρία πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο σε 16 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, οι κυβερνήσεις και οι Αρχές ασφάλειας των τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ θα δρομολογήσουν στοχευμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το εθνικό τους κοινό στο πλαίσιο της #EUChooseSafeFood.