Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις, Επικαιρότητα

Φυτοπροστασία στα εσπεριδοειδή

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Μύγα Μεσογείου

Η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει το έντομο να δραστηριοποιείται περισσότερο και αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολών στους ώριμους καρπούς.

Να συνεχιστεί η προστασία στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών (όψιμα πορτοκάλια και γκρζιπ φρουτ).

Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων δέντρων που προσβάλλονται από τη μύγα και βρίσκονται μέσα ή κοντά στον οπωρώνα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

Διαλευρώδης

Οι εκκολάψεις έχουν ολοκληρωθεί και αυξάνεται το πλήθος των νεαρών προνυμφών που είναι ευαίσθητες στην χημική καταπολέμηση.

Στα δέντρα που διαπιστώνονται προσβολές στη νέα βλάστηση και σε εκείνα που είχαν προσβληθεί από διαλευρώδη την περίοδο του φθινοπώρου, συστήνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα στο διάστημα από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου.

Χρησιμοποιήστε σκευάσματα χαμηλής τοξικότητας με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα (παρασιτοειδή, αρπακτικά). Αποφύγετε ένα γενικευμένο ψεκασμό με χρήση   φυτοπροστατευτικών ευρέως φάσματος.

Τα παραφινικά λάδια χρησιμοποιούνται σε δέντρα ποτισμένα, σε καλή θρεπτική κατάσταση όταν η θερμοκρασία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 30οC τουλάχιστον ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό.

Φυλλοκνίστης

Προσβάλει έντονα τους λαίμαργους βλαστούς και τα τρυφερά νέα φύλλα σχηματίζοντας στην κάτω επιφάνεια των φύλλων χαρακτηριστικές οφιοειδείς στοές. Τα προσβεβλημένα φύλλα αποκτούν αργυρόχρωμη όψη, έντονο κατσάρωμα και ξηραίνονται.

Την άνοιξη παρόλο που η τρυφερή βλάστηση είναι άφθονη το έντομο δεν αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς. Σημαντικές προσβολές εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι οποίες περιορίζονται με αποφυγή ακανόνιστων αρδεύσεων και ελάττωση της νέας βλάστησης κατά τη θερινή περίοδο.

Καλλιεργητικοί χειρισμοί που περιορίζουν ένα δεύτερο κύμα βλάστησης είναι: οι ισορροπημένες αρδεύσεις, ο περιορισμός των όψιμων αζωτούχων καλοκαιρινών λιπάνσεων, η αφαίρεση και η απομάκρυνση των τρυφερών λαίμαργων βλαστών συνδυασμένη με κατάλληλο κλάδεμα.

Άμεση έναρξη προστασίας των νεαρών δενδρυλλίων σε νέες φυτεύσεις και ιδιαίτερα στα νεαρά εμβόλια στα φυτώρια. Συστήνεται έλεγχος ανά εβδομάδα για νέες προσβολές στην τρυφερή βλάστηση και ανάλογα επανάληψη της επέμβασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά το χρόνο δράσης των σκευασμάτων.

Στα μεγάλα δέντρα παραγωγικής ηλικίας το όριο της ανεκτής προσβολής θεωρείται ποσοστό προσβολής στο 20% της φυλλικής επιφάνειας. Τα καλλιεργητικά μέτρα αποτρέπουν σοβαρές προσβολές.