Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

1η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα του Γάλακτος

O Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει εδώ και 22 χρόνια την 1η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε εθιμοτυπικό αλλά απολύτως ουσιαστικό γιατί ο ΟΗΕ θέλησε να εγκαθιδρύσει στην συνείδηση όλων την υπέρτατη αξία του γάλακτος ως σημαντικού συντελεστή στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και ως του πλέον πολυτίμου συστατικού στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας στον πλανήτη σήμερα.

Στις ημέρες μας, περισσότερο παρά ποτέ, αυτή η συνειδητοποίηση της αξίας του γάλακτος είναι πολύ σημαντική γιατί οι άνθρωποι σήμερα αποτελούν αντικείμενο οργανωμένης παραπληροφόρησης που πολεμά με σύγχρονα εργαλεία παραπλάνησης όχι απλά την αλήθεια αλλά τις τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις που στηρίζουν την αξία και την ουσία αυτού του φυσικού διατροφικού αγαθού που συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην υγεία του ανθρώπου.

Γι’ αυτό ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων)) αισθάνεται την υποχρέωση την παγκόσμια αυτή ημέρα τους γάλακτος να ενημερώσει τους πάντες για την υπέρτατη αξία του λευκού αυτού χρυσού στην διατροφή και την υγεία του ανθρώπου αλλά και την μεγάλη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της χώρας μας και του κόσμου ολοκλήρου.

Η οικονομική του σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για την Ελλάδα:

Σύμφωνα με τον FAO & τον ΟΟΣΑ η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξάνεται κατά 1,8% κατ’ έτος φθάνοντας τους 1,060 Mt το 2031. Με ρυθμούς δηλαδή μεγαλύτερους από οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν. Από αυτό το γάλα τρέφονται σήμερα πάνω από 6 δις άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη, επιβεβαιώνοντας την τεράστια σημασία του στην επιβίωση της ανθρωπότητας. Όσον αφορά το μέλλον, το 2050 η ζήτηση σε γάλα και γαλ/κα προϊόντα προβλέπεται να είναι διπλάσια από αυτή που ήταν το 2000, καταδεικνύοντας έτσι την μέγιστη οικονομική του σημασία που έχει όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Επειδή πια (και πολύ σωστά μάλιστα), την οποιαδήποτε οικονομική σημασία πρέπει να την εξετάζουμε και μέσα από την πλευρά του περιβάλλοντος, δυστυχώς η παραπληροφόρηση και εδώ έχει πραγματικά οργιάσει προσπαθώντας να χαρακτηρισθεί το γάλα και τα γαλ/κα προϊόντα από τα πλέον αρνητικά από περιβαλλοντικής άποψης τρόφιμα.

Η αλήθεια όμως είναι κυριολεκτικά είναι η αντίθετη! Δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν και οι περισσότεροι το αποκρύπτουν ότι αν εκφράσει κανείς την επίδραση στο περιβάλλον όχι ανά ποσότητα παραγόμενου τροφίμου αλλά ανά ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν (που είναι το σωστό) όπως είναι π.χ. ανά γραμμάριο πρωτεΐνης, το γάλα είναι πολύ πιο φιλικό περιβαλλοντικά από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που έχουν χτίσει μια εντελώς πλασματική περιβαλλοντική μάσκα.

Αλλά και για Ελλάδα συγκεκριμένα, η οικονομική σημασία του γάλακτος και των γαλ/κων προϊόντων είναι πολύ σημαντική. Η Ελλάδα παρά το μικρό σε έκταση μέγεθός της, είναι 3η στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και 10η στην παραγωγή γίδινου γάλακτος με ένα σπάνιο σε αριθμό και ποιότητα παραδοσιακών προϊόντων με την κορυφή να κατέχει ένα από τα πλέον φημισμένα τυριά στον κόσμο, η Φέτα.

Η Φέτα είναι όσο πολύ δημοφιλής που γίνεται αντικείμενο μίμησης και καπήλευσης του ονόματος της σε επίπεδο τετραπλάσιο από ότι παράγεται στην Ελλάδα. Όμως και από το αγελαδινό γάλα, το οποίο η χώρα μας παράγει συγκριτικά πολύ μικρή ποσότητα, παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα έχοντας στην υψηλότερη θέση με διαφορά, το ελληνικό γιαούρτι. Το «ελληνικό γιαούρτι» σήμερα είναι το πλέον διαδεδομένο γαλ/κο προϊόν στον κόσμο από πλευράς ποσότητας και τζίρου φθάνοντας κοντά στα $7,5 δις, από το οποίο δυστυχώς το πραγματικό ελληνικό γιαούρτι έχει πολύ μικρό μερίδιο. Παρόλο αυτό τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό, η βιομηχανία γαλ/κων προϊόντων στην Ελλάδα είναι η σημαντικότερη από πλευράς κύκλου εργασιών στον χώρο των τροφίμων με πολύ σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη αλλά και τη διαφήμιση της χώρας μας.

Η διατροφική του αξία

Το γάλα και ευρύτερα τα γαλ/κα προϊόντα έχουν μια πολύ μακρά ιστορία (χιλιάδων ετών) στην διατροφή του ανθρώπου, όσο ίσως κανένα άλλο τρόφιμο σε αυτή την έκταση τουλάχιστον.  Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν άμεσα όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου αλλά και στην διατήρηση μιας καλής υγείας.

Το ασβέστιο και η πολύ υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του γάλακτος χτίζουν, επισκευάζουν και αναζωογονούν όχι μόνο τα κύτταρα του σώματος αλλά και τους δομικούς ιστούς του δηλαδή τους μύες και τα οστά τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους. Η συμβολή του στην ανάπτυξη ενός γερού σκελετού είναι απαράμιλλη αλλά αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό (αν και απολύτως τεκμηριωμένο) είναι ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με την σημαντική αύξηση του ύψους τους.

Αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι το γάλα περιέχει 18 από τα 22 απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα θα συμφωνήσει ότι είναι πραγματικά ένας διατροφικός θησαυρός. Εξ ίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ειδικός συνδυασμός των θρεπτικών του συστατικών του παρέχει πολύ σημαντικότερα οφέλη υγείας απ’ ότι μόνα τους τα θρεπτικά συστατικά.

Σε αντίθεση με σχετικές παραπληροφορήσεις, μια σειρά συστηματικών επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι ακόμη και η κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού γάλακτος την ημέρα, επιτυγχάνει σημαντική μείωση των σημαντικότερων ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα σήμερα όπως των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου του παχέος εντέρου, της παχυσαρκίας, της ασθένειας Alzheimer κ.α.

Το πολύτιμο αυτό υγρό αποτελεί στην κυριολεξία ένα πλούτο μοναδικών θρεπτικών συστατικών όπως πεπτιδίων, αμινοξέων, CLA, κ.α. με σχεδόν φαρμακευτικές ιδιότητες στις πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπέρταση ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το επίπεδο της ανοσίας του οργανισμού.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη ο ΣΕΒΓΑΠ, στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, καλεί όλους τους καταναλωτές κάθε ηλικίας, να μην σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού, γιατί στην κυριολεξία αποτελεί επένδυση για την υγεία τους και θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής!