Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση.

Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

Σύμφωνα με προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, τα επόμενα 30 έτη ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια και θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050.

  • Αυτή η αύξηση από μόνη της σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε, παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα.

Η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί, με παράλληλη συνεκτίμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε επί του παρόντος τρόφιμα στη γη ασκεί ήδη εξαιρετικά μεγάλη πίεση σε αυτό τον πεπερασμένο πόρο.

Την ίδια στιγμή, η μείωση της ποσότητας των τροφίμων που παράγονται στην Ευρώπη και η ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης μέσω της περαιτέρω αύξησης των εισαγωγών μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων και να θέσουν ευάλωτους πληθυσμούς σε κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου υποσιτισμού.

  • Ο επείγον χαρακτήρας αυτής της κατάστασης επιτάσσει την αναμόρφωση της σχέσης μας με τα τρόφιμα, τόσο ως προς την κατανάλωση όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα παράγουμε.

Θα απαιτηθεί ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων και για να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και να αποτραπεί η περαιτέρω αποψίλωση, η εντατική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές θα πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο πρέπει να αναχαιτίσουμε τη ρύπανση που την συνοδεύει.

Για να επιτύχουμε βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η μείωση του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές μέσω της ενθάρρυνσης περισσότερων ατόμων να παραμείνουν ώστε να φροντίζουν τη γη, να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και να παράγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

Ο ρόλος του αγρότη, συνεπώς, είναι καταλυτικός.

Άλλωστε, ο αγρότης γνωρίζει πια πως η ίδια του η ύπαρξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση.

Χωρίς υγιή εδάφη, χωρίς νερό, χωρίς κλιματική ισορροπία, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή.

Στις 5 Ιουνίου 2023, εκατομμύρια άνθρωποι, φορείς, οργανώσεις, αλλά και πολλές κυβερνήσεις, θα συναντηθούν στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική δημόσια ενημέρωση. Πέρυσι, 175 κράτη μέλη του ΟΗΕ ενέκριναν ένα ιστορικό ψήφισμα για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης και τη σύναψη μιας διεθνούς νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτή είναι η πιο σημαντική περιβαλλοντική πολυμερής συμφωνία μετά τη συμφωνία του Παρισιού. Είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για αυτήν τη γενιά και τις μελλοντικές, οπότε μπορεί να ζήσουν με το πλαστικό και να μην καταδικαστούν από αυτό. Φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εντείνουν την προσπάθεια για τη μείωση χρήσης των πλαστικών.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, εκ των οποίων οι μισοί έχουν σχεδιαστεί για χρήση μόνο μία φορά. Από αυτό, λιγότερο από το 10 τοις εκατό ανακυκλώνεται.

Εκτιμάται ότι 19-23 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ετησίως. Αυτό είναι περίπου το βάρος των 2.200 Πύργων του Άιφελ όλοι μαζί.

Τα μικροπλαστικά – πλαστικά σωματίδια διαμέτρου έως 5 mm – βρίσκουν το δρόμο τους στα τρόφιμα, το νερό και τον αέρα.

Υπολογίζεται ότι κάθε άτομο στον πλανήτη καταναλώνει περισσότερα από 50.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως -και πολλά περισσότερα αν ληφθεί υπόψη η εισπνοή.

Το απορριφθέν ή καμένο πλαστικό μιας χρήσης βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα και μολύνει κάθε οικοσύστημα από τις κορυφές των βουνών μέχρι τον πυθμένα του ωκεανού.

Με τη διαθέσιμη επιστήμη και λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και άλλοι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κλιμακώσουν και να επιταχύνουν τις ενέργειες για την επίλυση αυτής της κρίσης.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για την κινητοποίηση μετασχηματιστικών δράσεων από κάθε γωνιά του κόσμου.

  • Περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων ρέουν ετησίως στους ωκεανούς. Αυτό μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040.
  • Περισσότερα από 800 θαλάσσια και παράκτια είδη επηρεάζονται από αυτή τη ρύπανση μέσω της κατάποσης, της εμπλοκής και άλλων κινδύνων.
  • Η στροφή σε μια κυκλική οικονομία μπορεί να μειώσει τον όγκο των πλαστικών που εισέρχονται στους ωκεανούς κατά περισσότερο από 80% έως το 2040. μείωση της παραγωγής παρθένων πλαστικών κατά 55%· εξοικονόμηση κυβερνήσεων 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2040. μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25%· και δημιουργία 700.000 επιπλέον θέσεων εργασίας – κυρίως στον παγκόσμιο νότο.