Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

ΟΣΔΕ 2023: Η αίτηση είναι μια και είναι στο gov.gr

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, ζητώντας άμεσα να δοθούν διευκρίνισεις, διότι δημιουργείται έντονη ανησυχία στους παραγωγούς.

Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες, καθώς στις ανακοινώσεις του ξεκαθαρίζει ότι υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ γίνεται μέσω του gov.gr (δείτε εδώ) ...και έτερον ουδέν! 

Ολόκληρη η επιστολή που χθες η ΕΘΕΑΣ απέστειλε στο ΥπΑΑΤ:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Στην πρόσφατη συνάντησή μας (8.6.2023), επισημάναμε εμφατικά τη σημασία που δίνει η ΕΘΕΑΣ στο να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση της υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και το 2023 στο Gov.gr. Στόχος αυτής της μόνιμης θέσης είναι η διασφάλιση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και των δεδομένων των παραγωγών για την καταβολή των ενισχύσεων. Στην ως άνω συνάντηση, μας δηλώθηκε πως η αίτηση ΟΣΔΕ 2023 με την προοδευτική ενσωμάτωση των οικολογικών σχημάτων και της αιρεσιμότητας θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 9.6.2023, ημερομηνία που εκδόθηκαν και μέρος των σχετικών αποφάσεων.

Σήμερα, 12 Ιουνίου 2023, αυτό δεν έχει γίνει και δημιουργείται έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, η οποία εντείνεται από ένα συγκεκριμένο γεγονός των τελευταίων ημερών, όπως σας αναφέραμε και αναλύσαμε στη συνάντησή μας.

Ειδικότερα, ενώ η αίτηση ΟΣΔΕ 2023 είναι διαθέσιμη στο Gov.gr από 17.5.2023 και διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ, για ΟΛΟΥΣ όπως έχει ανακοινωθεί, από δηλώσεις αρμοδίων, επικουρούμενες επίσης και από φορείς υποβοήθησης υποβολής της έχει δημιουργηθεί σύγχυση ότι θα υπάρξουν και «Άλλες Αιτήσεις» για τις οποίες μάλιστα, θα επιβληθούν και επιπλέον χρεώσεις για την υποβολή τους. Αυτό αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο επιβολής αδικαιολόγητων χρεώσεων στα μέλη μας, με πλασματικές υπηρεσίες, όταν η αίτηση διατίθεται στο gov.gr δωρεάν και η υποβολή της μέσω αυτού εγγυάται την εγκυρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων, κατά το αντίστοιχο των φορολογικών δηλώσεων στο Taxis Net. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να επιβαρύνεται για τη δωρεάν χρήση της ανωτέρω εφαρμογής.

Ως εκ τούτου θεωρούμε κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δηλωθεί ξεκάθαρα ότι η αίτηση ΟΣΔΕ είναι μία στο gov.gr και διατίθεται δωρεάν και θα πρέπει να γίνει λειτουργική ΑΜΕΣΑ. Επιπλέον υπηρεσίες πέραν της αίτησης ΟΣΔΕ είναι προαιρετικές και μπορούν να παρέχονται από φορείς και αφορούν αποκλειστικά τους ίδιους και τους αγρότες, αλλά οι οποίες δεν μπορεί να επιβάλλονται με το πρόσχημα της υποβολής της αίτησης ΟΣΔΕ.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας είναι αναγκαίο».