Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο
Ξηρασία, ...γένους θηλυκού
17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.
Μπορεί το σκηνικό του καιρού να θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά καλοκαίρι, ωστόσο λόγω του εξαιρετικά ξηρού και θερμού χειμώνα, παρατηρούνται ήδη σημαντικές ανωμαλίες στην υγρασία του εδάφους και στη ροή των ποταμών και η ανησυχία ακόμη και στη νότια κυρίως Ευρώπη, είναι μεγάλη.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προ ημερών το ΥΠΑΑΤ συγκρότησε ad hoc ομάδα εργασίας, με σκοπό την εξέταση του κινδύνου ξηρασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας μας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το προηγούμενο και το τρέχον υδρολογικό έτος έχουν πλήξει αρκετές χώρες ιδίως της νότιας Ευρώπης, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο με πιθανές επιπτώσεις και στην γεωργική παραγωγή της χώρας μας.
Σε κάθε περίπτωση, η ξηρασία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά όλο και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μάλιστα, οι προβλέψεις υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050 οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες (WMO 2021). Όταν περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη το στρες του νερού, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.
Οι γυναίκες έχουν ζωτικό μερίδιο στην υγεία της γης, ωστόσο συχνά δεν έχουν τον έλεγχό της.
Σε όλα τα μέρη του κόσμου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στη διασφάλιση των δικαιωμάτων γης, περιορίζοντας την ικανότητά τους να ευδοκιμούν και να ευημερούν.
Σε πολλές περιοχές, εξακολουθούν να υπόκεινται σε νόμους και πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις που εμποδίζουν το δικαίωμά τους να κληρονομούν και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πόρους.
Και όταν η γη υποβαθμίζεται και το νερό είναι λιγοστό, οι γυναίκες συχνά πλήττονται περισσότερο.
- Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας «Η γη της. Τα δικαιώματά της» τονίζει ότι η επένδυση στην ίση πρόσβαση των γυναικών στη γη και τα συναφή στοιχεία είναι μια άμεση επένδυση στο μέλλον τους και στο μέλλον της ανθρωπότητας.
Είναι καιρός οι γυναίκες και τα κορίτσια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποκατάσταση της γης και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
⇒ Η ανθρωπότητα βρίσκεται «σε σταυροδρόμι» όταν πρόκειται για τη διαχείριση της ξηρασίας και η επιτάχυνση του μετριασμού πρέπει να γίνει επειγόντως, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που μπορούμε. Μια νέα έκθεση από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD), "Drought in Numbers 2022" ζητά να τεθεί μια πλήρης παγκόσμια δέσμευση για την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία σε όλες τις παγκόσμιες περιοχές ως κορυφαία προτεραιότητα.
⇒ Σήμερα, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου γεωργικού εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες – ωστόσο λιγότεροι από έναν στους πέντε γαιοκτήμονες παγκοσμίως είναι γυναίκες.
⇒Παγκοσμίως, οι γυναίκες ξοδεύουν ήδη 200 εκατομμύρια ώρες καθημερινά συλλέγοντας νερό. Σε ορισμένες χώρες, μια μόνο διαδρομή για να φέρει νερό μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα.