Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Αυγά, ρύζι, ελιές και χοιρινά οι πρωταθλητές των αυξήσεων στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία για τους δείκτες τιμών των γεωργικών προϊόντων που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι σημειώθηκαν συνεχείς αυξήσεις τιμών για τα γεωργικά προϊόντα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μεταξύ του 1ου τρίμηνο του 2022 και του 1ου τριμήνου του 2023, η μέση τιμή της ΕΕ των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) αυξήθηκε σημαντικά για το ίδιο καλάθι προϊόντων (+17%).

Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με το ρυθμό μεταβολής του προηγούμενου τριμήνου (+26% μεταξύ 4ου τριμήνου 2021 και 4ου τριμήνου 2022).

Σε αυτό το καλάθι προϊόντων, σημειώθηκαν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις τιμών για τα αυγά (+60% κατά μέσο όρο σε όλη την ΕΕ), το ρύζι (+51%), τις ελιές και τους χοίρους (+49%).

Η συνολική αύξηση της τιμής στην ΕΕ για τα αυγά αντανακλούσε όχι μόνο την έλλειψη σιτηρών σε ζωοτροφές και τις μειωμένες εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών (γρίπη των πτηνών) στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων συνεπάγεται κόστος. Οι αγρότες πρέπει να κάνουν αγορές αγαθών και υπηρεσιών που θα χρησιμοποιηθούν ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία. Ενώ οι τιμές της παραγωγής συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023, το ίδιο αυξήθηκε και η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις).

Αυτός ήταν επίσης ένας βραδύτερος ρυθμός αύξησης από αυτόν που καταγράφηκε μεταξύ 4ου τριμήνου 2021 και 4ου τριμήνου 2022 (+27%). Μέσα σε αυτό το καλάθι, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών (+16%), των σπόρων και των φυτικών αποθεμάτων (14%) και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων (+12%).

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η μέση τιμή τόσο της γεωργικής παραγωγής όσο και των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις αυξήθηκε μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.

Οι πιο έντονοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής σημειώθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (+33%). Η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο το 2023 οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, η οποία πρόσθεσε περαιτέρω ώθηση στις αυξήσεις των τιμών. Η Λιθουανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (-2%).

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+29%), την Πολωνία (+20%) και τη Σλοβακία (+19%). Τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στην Ολλανδία (+1%), στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργο (+3%).