Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Τα παράσιτα πολιορκούν τις καλλιέργειες

Υπολογίζεται ότι οι παγκόσμιες απώλειες κάθε χρόνο φτάνουν στο 40% και κοστίζουν 220 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Γραμματέας της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC) Osama El-Lissy μίλησε πρόσφατα σε δημοσιογράφους σχετικά με το τρέχον παγκόσμιο πρόβλημα των φυτικών παρασίτων και τον καταστροφικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια στη Διεβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου που διοργάνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών (UNIS) στη Γενεύη.

Ο Osama El-Lissy είπε ότι παρόλο που τα φυτά παρείχαν το 98%του οξυγόνου που αναπνέουμε και σχεδόν το 80% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας, τελούν υπό πολιορκία.

Τα παράσιτα των φυτών καταστρέφουν κάθε χρόνο έως και το 40% των γεωργικών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, γεγονός που κοστίζει στον κόσμο περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε απώλειες στο παγκόσμιο εμπόριο.

Για παράδειγμα, εξήγησε ο Δρ. El-Lissy, οι μπανάνες, το πιο ευρέως εμπορεύσιμο φρούτο στον κόσμο, αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δέχθηκαν επίθεση από το καταστροφικό φουζάριο μπανάνας (TR4), έναν μύκητα που προσβάλλει τις ρίζες προκαλώντας μαρασμό των μπανανών. Το 2019, το TR4 είχε εισαχθεί στη Λατινική Αμερική, όπου προήλθαν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου εμπορίου μπανάνας.

Με βάση μια επιστημονική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2022, η κλιματική αλλαγή αύξανε τον κίνδυνο εξάπλωσης παρασίτων σε γεωργικές και δασικές περιοχές.

Η αποστολή της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC), η οποία είναι μια διακυβερνητική συνθήκη στην οποία συμμετέχουν 184 χώρες, είναι η προστασία της γεωργίας και των φυσικών πόρων από τα παράσιτα των φυτών και η διευκόλυνση του ασφαλούς εμπορίου.

Η IPPC εκπληρώνει την αποστολή της αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας διεθνή πρότυπα. Τα Μέρη της Σύμβασης έχουν τη νομική εξουσία και ευθύνη να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση και να υιοθετήσουν τα πρότυπα.