Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Οι εμπορικές συναλλαγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 φτάνοντας συνολικά τα 31,8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές της ΕΕ έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές της ΕΕ 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα άλλο θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την ΕΕ στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές

Τον Ιανουάριο του 2023, η ΕΕ εξήγαγε κυρίως παρασκευάσματα δημητριακών και προϊόντα άλεσης (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, +28% από έτος σε έτος).

Γενικά, οι εξαγωγές σιτηρών ήταν επίσης ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι (+4%) και έφθασαν τα 1,1 δισ. ευρώ.

Χάρη στις ισχυρές εξαγωγές, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για τα σιτηρά έφτασε τα 619 εκατ. ευρώ εκείνο τον μήνα.

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν επίσης υψηλότερες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2022 (+19%) και έφτασαν τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στο τυρί και το τυρόπηγμα και τις γαλακτοκομικές σκόνες.

Όσον αφορά τους προορισμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε μακράν ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 22% του συνόλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν δεύτερες, με 11%, και η Κίνα παρέμεινε τρίτη με 7%.

Εισαγωγές

Τον Ιανουάριο του 2023, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφθασαν τα 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ (+ 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από έτος σε έτος, +10%).

Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή εισαγωγών για την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών εισαγωγών. Από τη Βραζιλία, οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 (+259%, 144 εκατ. ευρώ). Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 448 χιλ. τόνων.

Η Ουκρανία έγινε η δεύτερη πηγή εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από την ΕΕ εκείνο τον μήνα. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 16%, φτάνοντας τα 1,2 δισ. ευρώ.

Αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές, οι εισαγωγές σιτηρών της ΕΕ από την Ουκρανία μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε αξία 608 εκατ. ευρώ.