Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2023 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Άμεση η ανάγκη να προχωρήσει η έκδοση εφαρμοστικής απόφασης για το ΣΣ ΚΑΠ

Τηλεδιάσκεψη ΥπΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ.

Μετά από ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στην επιστολή της ΕΘΕΑΣ για την άμεση έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης για τη Νέα ΚΑΠ, σήμερα, Τετάρτη έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Στύλιο, το Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Ευάγγελο Σημανδράκο και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διαχειριστικής Αρχής με θέμα την εφαρμογή του Κανονιστικού Πλαισίου του Σ.Σ. ΚΑΠ.

Εκ μέρους της ΕΘΕΑΣ έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος Α', κ. Ανδρέας Δημητρίου, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, ο κ. Νικόλαος Προκοβάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Από το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ και τον Γενικό Διευθυντή υπήρξε ανάλυση και τεκμηρίωση, θέσεων   σε συνέχεια του εγγράφου (24/04/2023) με λεπτομέρειες για το πώς βλέπουν την άμεση έκδοση μιας ολοκληρωμένης, κατά το δυνατόν, αρχικής εφαρμοστικής απόφασης, ώστε να έχουμε ομαλή έναρξη της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, έναρξη που πρακτικά για τους παραγωγούς ξεκινά με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023.

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι ο αγρότης πρέπει να έχει όλα τα βασικά στοιχεία, με τις λεπτομέρειες, για τα δικαιώματα, τις ενισχύσεις και τις ενδεχόμενες ποινές σε μία απόφαση.  Είναι ανάγκη το πλαίσιο να είναι σαφές με την έναρξη όσον αφορά για τις Αιρεσιμότητες, την Αναδιανεμητική και τα Οικολογικά Σχήματα, τα οποία πρέπει κατά την ΕΘΕΑΣ να συνδέονται με τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα τομεακά προγράμματα και τους ΟΕΦ.

Έγινε ευρύτατος διάλογος και στο τέλος, τόσο ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, όσο και ο υφυπουργός, κ. Στύλιος δήλωσαν πως θα λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις και βελτιώσεις για να εξετασθεί ο τρόπος ώστε να περιληφθούν στη σχετική απόφαση.